Azijska kuhinja: začimbe, omake in najboljši curry v Ljubljani

Azijska kuhinja: začimbe, omake in najboljši curry v Ljubljani

V Evropi boste težko našli mesto, kjer ni indijske, kitajske ali japonske restavracije. Evropejci smo ne le razvili okus za azijsko kuhinjo, ampak smo jo naravnost vzljubili.

Kar mnogi zgodovinarji in ljubitelji kulinarike pripisujejo Svilni poti, po kateri so se v preteklosti prenašale različne dobrine iz Kitajske in Indije preko Bližnjega vzhoda do Evrope. Predvsem so tako v Evropo prihajale svila in različne začimbe. V srednjem veku so bile začimbe izjemno pomembne za razvoj evropske kulinarike takratnega časa. Cimet, ingver, kardamom in črni poper so se tako prvič znašli v mnogih kuhinjah starega kontinenta. Ko so se v 15. stoletju vzpostavile prve morske poti z Daljnim vzhodom je vse več začimb našlo pot v Evropo v večjih količinah.

Od hitre hrane do vrhunske »fusion« kulinarike

A se je azijska kuhinja v Evropi zares »prijela« šele z začetkom 21. stoletja. Podatki Euromonitorja kažejo, da se je od leta 1999 obisk različnih azijskih restavracij povečal za več kot petkrat. Če je nedolgo nazaj predvsem kitajska kuhinja še veljala za svojevrsten približek hitre hrane pa je sodobna azijska »fusion« kuhinja našla pot v vrhunske restavracije in danes predstavlja eno najbolj zaželjenih kulinaričnih smeri.

Smo Evropejci torej razvili okus za azijsko kuhinjo ali pa je že od nekdaj bila v našem kulinaričnem DNK? Da bi našli odgovor je treba pogledati podobnosti azijske kuhinje z evropsko. 

Azijske jedi pogosto vsebujejo svežo zelenjavo, rezance in vir beljakovin, praviloma mesa, vse skupaj pripravljeno na dokaj zdrav način. Evropska kuhinja, gledano primerjalno, vsebuje več mesa in živalskih maščob. Medtem, ko azijska kuhinja za osnovo uporablja predvsem rezance in riž, se v Evropi vse vrti okoli krompirja in testenin.

Kulinarika, ki izhaja iz vzhodne in jugovzhodne Azije poleg različnih vrst riža uporablja predvsem ingver, česen, limonina trava, sezamova semena, čili, sojo in tofu. Največkrat se sestavine popraži, duši ali cvre. V primerjavi z azijsko kuhinjo se v evropski kuhinji, kot že rečeno, porabi precej več mesa. Razlikujejo se tudi načini serviranja hrane. Medtem, ko se azijsko hrano praviloma servira na večjem številu manjših krožnikov ali posodic, se jedi v Evropi večkrat postreže na enem krožniku, vsaj ko govorimo o glavni jedi. Precejšnja razlika je tudi v načinu pripravljanja omak, kar v dobršni meri narekuje okus jedi. Osnova večine dobrih omak je v primeru evropske kuhinje živalska maščoba, kar pomeni, da uporabimo več mlečnih izdelkov, sira in skute.

Kar pa je najpomembneje, azijska kuhinja pogosto uporablja nasprotujoče okuse npr. slano z sladkim ali sladko z kislim, medtem, ko evropska kuhinja temelji predvsem na dihotomiji med slanim in sladkim.

Vse torej kaže, da smo se na okuse azijske kuhinje skozi stoletja navadili in jih vzeli za svoje.

Če se vam, tako kot nam, ob vseh teh opisih azijske kuhinje že pošteno cedijo sline, vam lahko razkrijemo naši najljubši ljubljanski restavraciji. Resda vam darilna kartica Supercard omogoča (preko največje dostavne službe) v Ljubljani dostop do več kot 35 azijskih restavracij, a sami prisegamo na pristno izkušnjo kulinarike v restavraciji.

Chutys

Omake smatramo za enega najbolj pomembnih kazalnikov kvalitete, kar v primeru azijske kuhinje velja še toliko bolj. In ravno omake so to, po čemer Chutys zares izstopa. Medtem, ko velika večina azijskih restavracij omake kupuje v specializiranih kulinaričnih trgovinah, pa jih v Chutys že od samega začetka v letu 2013, pripravljajo sami. Omake so tako vedno, po skrbno varovanih receptih, pripravljene iz sveže zelenjave in svežih začimb. Navkljub temu, da Chutys danes najdete v več slovenskih mestih in na več lokacijah v Ljubljani, vam toplo priporočamo obisk njihove osrednje restavracije na Slovenski cesti. Z darilno kartico Supercard Gourmet, ki je odlično darilo za vse gurmane, ki radi odkrivajo harmonijo okusov in raziskujejo kulinarične trende, boste v Chutys neizmerno uživali v avtentični tajski kuhinji.

Shambala

Medtem, ko je Chutys osredotočena predvsem na tajsko kuhinjo, vas bo naš drugi izbor popeljal na »fusion« potovanje po deželah, okusih in vonjavah jugovzhodne azije. 

Ljubljanska Shambala posveča veliko pozornosti izbiri svežih azijskih zelišč ter kvaliteti vseh sestavin, saj želijo gostom ponuditi avtentičnost azijskih okusov in ne le kompromisov. Obenem kreirajo tudi tako imenovane “fusion” priredbe, za katere uporabljajo najboljše lokalne sestavine, ki jih azijsko navdihnejo.

Naj tokrat zaključimo z izzivom. V Shambali se radi pohvalijo, da pripravijo najboljši tajski curry v Ljubljani. Lahko razkrijemo, da je izjemno dober, a boste presenečni nad curry-em v Chutys. Težko bi izbrali najboljšega, saj gre za stvar okusa. Če želite priti zadevi (dobesedno) do dna, poizkusite oba in sami presodite, kateri je boljši. Mi imamo svoje mnenje, veseli bomo vašega.