Bonton poročnih daril: Kaj kupiti in koliko porabiti

Bonton poročnih daril: Kaj kupiti in koliko porabiti

Mnogi trgovci, neštete specializirane spletne strani in tako rekoč vse trgovine z darili ponujajo široko paleto izdelkov, ki so primerni za poročna darila. Zato je izmed vseh teh možnosti pogosto težko izbrati nekaj, kar se bo resnično podalo paru mladoporočencev in ustrezalo njunem okusu. Nekateri pari imajo morda že vse, kar potrebujejo za svoj, pogosto nov dom in skupno življenje, kar še dodatno otežuje izbiro primernega darila.

Bližje kot ste poročnem paru, prej boste prišli do "prave" ideje

Najbližji prijatelji pogosto najbolje poznajo interese, okuse in želje mladoporočencev, saj so skozi pogovore, izkušnje in skupne trenutke zbrali dragocene podatke, ki bodo potrebni za izbiro pravega darila.

Prijatelji pogosto tudi sodelujejo pri načrtovanju in organizaciji poroke. Med pripravami na poroko se lahko pride do pomembnih namigov o tem, kaj bi bilo idealno poročno darilo. Takrat se hitro in pogosto nehote razkrije želja po določeni stvari. Če znotraj družbe prijateljev ne najdete pravega odgovora se posvetujete z družino obeh. Starši, bratje in sestre lahko prav tako ponudijo pomemben vpogled v želje in morebitne potrebe mladega para.

Želja po izvirnosti in novi trendi

Pari včasih želijo prejeti nekaj edinstvenega, kar izstopa od običajnih poročnih daril. Iskanje unikatnih daril, ki bodo izrazila vaše iskrene čestitke in dobre želje, lahko zahteva še dodaten čas in trud. Še en izziv predstavljajo nenehno spreminjajoči trendi.

Včasih lahko najboljša darila izhajajo iz osebne povezanosti s parom in dobro premišljenih gest, ki kažejo, da ste se resnično potrudili.

Koliko denarja nameniti darilu?

To je ena najbolj pogostih dilem. Tradicionalni bonton poročnih daril pravi, da morate za poročno darilo porabiti toliko, kot predvidevate, da par porabi za to, da vas gosti na sprejemu. Na primer, če mislite, da sprejem stane par 150 EUR na osebo, bi to moral biti znesek vašega poročnega darila.

Morda vam pride prav podatek, da se ponavadi vrednost posamičnih prispevkov giblje okoli 100 EUR, kar je primerno cenovno izhodišče. Od tam dodajte ali odštejte, glede na to, kako blizu ste si s parom. Tako pridemo do naslednjih vrednostnih razredov:

Od 20 do 50 evrov: Kar zadeva znance in sodelavce, ni pričakovati, da boste porabili veliko denarja za poročno darilo, še posebej, če se poroke udeležite sami.

Od 50 do 100 evrov: Na splošno bi morala biti večina zneskov poročnih daril v tem razponu, še posebej, če kupujete poročno darilo za npr. bratranca, prijatelja ali ožjega sodelavca.

Od 100 do 250 evrov: V tem razponu se znajdejo poročna darila za ožje družinske člane in najbližje prijatelje.

Več kot 250 evrov: Takšne vrednosti daril praviloma ni pričakovana in bi prišla lahko le od posameznih najbližnjih prijateljev in družinskih članov, ki so morda bolj premožni.

Kdaj podariti darilo?

Tudi tukaj ni pravila, ki bi veljalo za vse. A načeloma velja, da je primeren čas kadarkoli po prejemu vabila, a raje pred samo poroko, kot po njej. Darilo se lahko izroči ali pošlje tudi dva tedna pred svečanim dogodkom. A bonton dopušča obdarovanje tudi po poroki, včasih lahko celo mesec ali dva kasneje. A se v praksi večina poročnih daril izroči pred poroko.

Sedaj pa h ključnem vprašanju: kaj podariti?

Skušali vam bomo podati nekaj uporabnih nasvetov. Zavedamo se, da smo si posamezniki danes zelo različni, a vseeno obstajajo nekatere skupne tendence, ki si jih delimo.

Okraski za dom

Podarite lahko unikaten okrasni predmet za njun nov dom, kot je umetniško delo, stenska slika ali dekorativna figura. Izberite nekaj, kar se ujema z njunim osebnim slogom ali stilom njunega doma.

Doživetje ali potovanje

Podarite jima doživetje, kot je romantična večerja v restavraciji z Michelinovo zvezdico, wellness vikend oddih ali potovanje v njihovo priljubljeno destinacijo. To jima bo omogočilo ustvarjanje skupnih in pa nepozabnih spominov.

Komplet kakovostnih kuhinjskih pripomočkov

Če sta mladoporočenca ljubitelja kuhanja, razmislite o kompletu kakovostnih kuhinjskih pripomočkov. Lahko vključujejo nože, posodo, ponve ali druge uporabne kuhinjske pripomočke, ki jima bodo pomagala pri ustvarjanju skupnih kreacij.

Wellness vikend

Podarite jima možnost, da se sprostita in razvajata z darilnim bonom za spa ali wellness doživetje. Ta lahko vključuje masaže, kopeli, obrazne tretmaje ali druge storitve, ki bodo poskrbele za njuno dobro počutje.

Pametna hišna naprava

Za tehnične zanesenjake razmislite o pametni povezani napravi, kot je pametni zvočnik ali pametna osvetlitev. To bo pripomoglo k udobnosti in sodobnemu načinu življenja v njihovem domu. Podarite lahko darilno kartico, kjer bi bosta sama izbrala, kar potrebujeta, v trgovini po njuni izbiri.

Romantični piknik set

Pripravite jima lahko vse potrebno za piknik. Priskrbite košaro, odejo, kozarce, krožnike in pribor ter morda celo steklenico njihovega najljubšega vina. To bo spodbudilo romantične trenutke na prostem.

Tečaj ali delavnica

Ponudite jim priložnost za učenje in pridobivanje novih izkušenj s tečajem ali delavnico, ki ustreza njihovim interesom. Lahko je tečaj kuhanja, plesa, slikanja ali katerega koli drugega hobija, ki ju zanima.

Najpomembneje za konec: podarite jima možnost izbire

Darilne kartice ali darilni paketi omogočajo izjemno dobro rešitev dileme o izbiri "pravega" darila, saj končno izbiro prepustijo mladoporočencema. Tako se izognete pasti tudi izbire nepravega darila, kar pomeni, da je korist darilne kartice ali darilne paketa pravzaprav dvojna.