Božične zgodbe in novoletna rajanja na Hrvaškem

Božične zgodbe in novoletna rajanja na Hrvaškem

Bližata se božič in novo leto, praznični čas ko se tudi Hrvaška odene v kuliso s čudovitimi božičnimi okraski, mnogimi lučmi in božičnimi drevesi. Številni kraji pripravijo božične sejme, kjer najdete praznične dobrote, kuhano vino, božične okraske in druge drobnarije. Ti sejmi se običajno začnejo prvi teden decembra in trajajo vse do začetka januarja. Za vas imamo nekaj predlogov za praznično rajanje.

Neizogibna romanca v Zagrebu

V Zagrebu zelo resno vzamejo to praznično obdobje in vsako leto pripravijo številne praznične dogodke po vsem mestu. V zadnjih treh letih je bil Zagreb izbran za najboljši božični sejem v Evropi. Tako bo tudi letos, saj so se ulice hrvaške prestolnice vse do 7. januarja prelile v sijaj tisočih luči, ki prinašajo neizbežen občutek romantike, značilne za to obdobje. Vsi kotički mesta, od ulic in trgov do sprehajališč, prehodov in parkov, vam bodo nudili priložnosti za druženje z najbližjimi, medtem ko si boste segreli roke ob skodelici kuhanega vina ali vroče čokolade. Vonjavam cimeta, klinčkov in lokalnih dobrot, ki se bodo razširile po celotnem središču mesta, ne boste mogli uiti.

Če boste obiskali legendarni zagrebški Advent si privoščite nekaj prav tako posebnega. V naši ponudbi namestitev boste našli kar nekaj izjemnih ponudb SXP1. Gre za nastanitve, katere si boste gotovo zapomnili.

Seveda ne bo šlo brez vrhunske večerje. V Zagrebu nudimo kar nekaj vrhunskih kulinaričnih izkušenj. Sami prisegamo na Bistro Agava. Mnogi gastronomi in iskreni poznavalci hrane menijo, da sta Agava in chef Belizar Miloš najboljša v izbira v mestu Zagreb. Kombinacija ene izmed naših SXP1 namestitev z večerjo v Agavi je resnično nepozabna. 

Sedaj pa zapuščamo prestolnico. Zagreb je sicer odlična izbira za praznično rajanje, a mi smo za vas poiskali nekaj precej bolj skritega očem javnosti, predvsem tuje. 

Božična zgodba družine Salaj z 4.5 milijoni luči

V majhni vasi Grabovnica vzhodno od Zagreba družina Salaj že od leta 2002 vsako leto okrašuje svojo posest z neverjetno količino luči, pri čemer vsako leto presežejo same sebe. Vsako leto so namreč število luči povečevali, pred nekaj leti so jih namestili več kot milijon, letos pa bo na posestvu razporejenih kar 4,5 milijona luči, ki se raztezajo po več hektarjih čarobne pravljice. Luči postavljajo na rastline, lesene hiše, mostove in druge predmete na svojem posestvu, ustvarjajoč čudovito oazo svetlobe in edinstvenega vzdušja.

Veliko luči je postavljenih tako, da tvorijo različne zanimive oblike, na posestvu pa najdete tudi velike božične jaslice. Poleg tega je tam tudi osvetljena upodobitev Jezusovega groba, ki stoji v starem kamnolomu iz leta 1905. Da bi vzdušje postalo popolno, se v ozadju predstave luči slišijo tradicionalne božične pesmi.

Priprava in postavitev tolikšnega števila luči zahtevata mesece dela in truda. Vsako leto se v božični zgodbi v Grabovnici pričakuje več kot 100.000 obiskovalcev, ki si želijo doživeti pravo božično pravljico. Božična zgodba bo letos potekala od 1. decembra 2023 do 8. januarja 2024. Delovni čas se začne popoldne, zato bo prizorišče odprto vsak dan od 14h do polnoči.

Etno izkušnja kmečkega turizma

Seveda imamo za vas izjemno zanimivo nastanitev v neposredni bližini te božične pravljice. Kmečki turizem Pirak v vasi Grabovnica je obdan z gozdovi in sprehajalnimi potmi, ponuja tudi priložnost za nabiranje gob ter srečanja z divjimi jeleni, zajci, različnimi pticami, vevericami in drugimi živalmi. V ponudbi darilnih paketov lahko izbirate med eno ali dvema nočitvama v tradicionalni hiši, kjer boste začutili duh preteklosti, hkrati pa bodo zadovoljene vse vaše sodobne potrebe. Tako lahko doživite pravo vzdušje tradicionalne moslavaške hiše in značilnih etno sob. Tu boste začutili duh preteklosti, hkrati pa bodo zadovoljene vse vaše sodobne potrebe. Vonjave, ki prihajajo iz lonca, kotla, peči, vinograda ali bližnjega gozda, bodo resnično nepozabne. Skratka odlična kombinacija z božično pravljico v isti vasici. 

Kaj pa hrvaška obala?

Božič in novo leto prav tako praznujejo mnoga hrvaška obmorska mesta, kjer organizirajo posebne dogodke na glavnih trgih ali ulicah. V večjih mestih to pogosto postane prava ekstravaganca, z nastopi najboljših pevcev in ognjemetom ob polnoči.

Naši izbor: Pulj s svojim trgom Portrata in Forumom

Božično-novoletni dogodki v Pulju so združeni v posebno prireditev, imenovano 'Advent v Puli', in bodo letos trajali bodo od 3. decembra 2023 do 7. januarja 2024.

Znan trg Portarata je že tradicionalno stičišče glasbenih in zabavnih prireditev, tako bo tudi letos. Napovedano je več koncertov in plesnih nastopov, ki se bodo začeli že v začetku decembra. Na voljo bo tudi pestra izbira kulinaričnih dogodivščin v ulicah okoli Portarate. Novoletni večer s prehodom v leto 2024 lahko preživite na znamenitem puljskem Forumu ali pa na že večkrat omenjenem trgu Portarata.  

Ker verjamemo, da boste v Pulju ostali vsaj dan ali dva, vam prišepnemo dva predloga za namestitev. Prvi je Ribarska Koliba Resort, ki se nahaja v vasi Verudela, 3 kilometre od središča Pule. Izbirate lahko med apartmaji s tremi in petimi zvezdicami, zagotavljamo vam prijeten ambient, mir, tišino. Prijazno osebje pa bo poskrbelo, da bo vaš oddih popoln in nepozaben.

Povsem v neposredni bližini dogajanja pa je hotel Amfiteater, ki se nahaja v mestnem jedru Pulja, le nekaj korakov od puljske arene in marine. Znani so po svoji restavraciji, ki slovi daleč naokoli. Razlog so stvaritve izpod mojstrskih rok chefa Denisa Zemba. Restavracijo hotela Amfiteater vam resnično toplo priporočamo. Četudi pri njih ne boste bivali si lahko privoščite posebno kulinarično izkušnjo iz našega gurmanskega paketa

Nekako vam izbire izmed podanih možnosti ne zavidamo, saj je težka. Vsa predlagana doživetja so namreč nekaj posebnega, vse nastanitve unikatne in vse restavracije so zares vrhunske. Kar pa pomeni, da, ne glede na vašo končno izbiro, ne morete zgrešiti. Želimo vam lepe božično - novoletne praznike!