Butični suhomesnati izdelki, vrednih treh Michelinovih zvezdic

Butični suhomesnati izdelki, vrednih treh Michelinovih zvezdic

Domače mesnine, predvsem klobase in salame, na slovenskem podeželju že od nekdaj igrajo pomembno vlogo v domači prehrani. Prvotno so se uveljavile zaradi svoje praktičnosti in obstojnosti, z razvojem postopkov pridelave in predelave pa so pridobile tudi na kakovosti in se danes pogosto pojavljajo tudi v vrhunski kulinariki. Gre za pomemben del bogate kulinarične dediščine, ki se v nekaterih primerih še vedno prenaša iz roda v rod.

Tradicija priprave domačih mesnin sicer izhaja iz dostopnosti kvalitetnih surovin na podeželju. Ker nekoč v ruralnem okolju ni bilo specializiranih trgovin, so ljudje na podeželju pogosto izdelovali svoje mesnine in te so še danes pogosto povezane s prazniki in posebnimi priložnostmi.

Hkrati pa so kvalitetne, doma pridelane, mesnine, s časom postale priljubljene tudi v mestih. Razvoj specializiranih tržnic in mesnic v urbanih okoljih je omogočil širšo dostopnost teh izdelkov prebivalcem mest, ki so začeli ceniti raznolikost in kakovost ponudbe, predvsem lokalno pridelane hrane. Mnogi potrošniki danes cenijo sledljivost in kakovost, ki ju ponujajo mesnine, izdelane iz lokalno pridobljenih sestavin po tradicionalnih receptih.

Unikatne serije suhomesnatih izdelkov »brez aditivov«

Ker mnogi sodobni potrošniki v mestih vse bolj mrzlično iščejo kvalitetna domača živila, se je v svetu razvil močan trend "brez aditivov". Da bi nekdo za trg proizvajal kvalitetne domače mesnine brez aditivov je do nedavnega veljalo za praktično nemogoče.

Dokler to ni uspelo Davidu Lesarju, ki v Ribnici nadaljuje družinsko tradicijo priprave domačih mesnin. Gre vsekakor za unikum v širšem prostoru, zato so takšen preboj v pripravi, ki prinese zares izjemen okus, priznale mnoge vrhunske restavracije v Evropi. Mnoge od njih nosijo prestižna kulinarična priznanja, kot so npr. Michelinove zvezdice. Domače mesnine BioSing so tako prišle na mize mnogih svetovno najbolj priznanih restavracij in hotelov.

Priprava kraljevskih mesnin

V čem je skrivnost? David Lesar pravi, da se "z malenkostmi pride do popolnosti". Vse se seveda začne s surovinami najvišje kakovosti. Te morajo biti za vrhunske mesnine seveda strogo domačega porekla. Zato David Lesar uporablja meso zgolj petih različnih domačih rejcev, izjemno je previden pri sleherni malenkosti. Med drugim natančno meri pH vrednosti mesa in se pri sušenju ozira celo na lunin cikel. Ko vstopite v obsežne kletne prostore BioSing te bolj kot na klasično klet spomnijo na laboratorij. Vse je namreč izjemno, skorajda klinično, čisto. 

"Uporabljam skoraj izključno biološko svinjino avtohtonega krškopoljskega prašiča. Znanstveno je dokazano, da vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin omega-3 v idealnem razmerju. Ima 75 % manj holesterola od mesa farmskih prašičev in polovico manj od junčjega in piščančjega mesa," pojasni David Lesar. Butični suhomesnati izdelki BioSing zorijo v glineni zorilnici pod zemljo z uporabo naravnega prezračevanja in uravnavanja temperature. To omogoča hifam (žlahtna plesen), da prodrejo skozi ovitek do mesa, kjer sproščajo lipolitične in proteoloitične encime. S tem pomembno vplivajo na zorenje in izdelkom BioSing dajejo značilno uglajenost in žametni okus. 

Zato ne čudi, da sogovornik tako pridelana živila smatra za zdravilo. Zaradi naravne fermentacije z avtohtonimi mikroorganizmi, mesnine BioSing vsebujejo veliko probiotikov in so izredno kompleksno in funkcionalno živilo.

Od Ane Roš do treh Michelinovih zvezdic

Serije salam brez nitrita je Davidu Lesarju uspelo narediti na račun dolge družinske tradicije, pridobljene živilske izobrazbe, predvsem pa lastne iznajdljivosti in konstantne izboljšave vseh postopkov. Danes se BioSing ne ponaša samo z vrhunsko kakovostjo svojih mesnin, ampak tudi z izjemnim naborom vrhunskih restavracij in hotelov, ki ponujajo salame in klobase BioSing.

Massimiliano Alajmo je eden od svetovno najbolj priznanih chefov in najmlajši italijanski chef s tremi Michelinovimi zvezdicami. V njegovi restavraciji vam bodo ponudili vrhunske mesnine Davida Lesarja, v kolikor vam seveda uspe dobiti rezervacijo. Tudi pri nas boste najboljše slovenske klobase in salame lahko poskusili v Hiši Franko, saj na njih prisega tudi Ana Roš. Mesnine BioSing boste našli še mnogih prestižnih lokacijah, letoviščih in vrhunskih restavracijah po Evropi.

Ker pa so pomemben del pokušin mesnin tudi spremljajoča vina, moramo omeniti še izjemno vinsko ponudbo. V kleteh BioSing v Ribnici se namreč skriva svojevrsten zaklad. Gre za neverjetno obsežno in izjemno prestižno zbirko vrhunskih vin, katerih cenovne etikete verjetno nikoli ne bo doseglo katero od slovenskih vin, pripomne David Lesar. Navkljub nekaterim izjemnim vinskim kletem in pa tudi vrhunskim enotekam po Sloveniji, dvomimo, da boste kje pri nas našli tako pestro ponudbo vrhunskih vin iz celega sveta, kot to velja za klet BioSing v Ribnici. 

Vinska spremljava BioSingovih mesnin se stopnjuje skladno z degustacijsko paleto klobas in salam, od bolj subtilnih do močnejših okusov: od belih prek maceriranih, do rdečih vin. Skratka, gre za izjemno sozvočje vrhunske hrane in izjemnih vin.

Odlično darilo!

Zato je naše SXP1 doživetje v ribniškem BioSingu enkratno darilo. V paketu boste prejeli degustacijo 9 suhomesnih izdelkov ob spajanju z 4 vzorci različnih izbranih vin za dve osebi. Dodatne možnosti preverite še v sklopu SelectBox doživetij. Dodajmo še, da je BioSing prostor za degustacije izjemno prijeten, ob lepem vremenu pa si lahko oči spočijete na urejenem vrtu z ribnikom.