Enostavno in zabavno raziskovanje Goriških brd, Pohorja in Julijskih Alp z e-kolesom

Enostavno in zabavno raziskovanje Goriških brd, Pohorja in Julijskih Alp z e-kolesom

Ko so na trg začela prihajati prva električna kolesa, se je zdelo, kot da bo prišlo do revolucije v urbani mobilnosti. Veliko mest po svetu se namreč sooča s težavami prevelikega števila osebnih avtomobilov in slabe infrastrukture javnega prometa, kar je razlog, da ogromno ljudi po svetu uporablja kolo za dnevne potrebe znotraj mest.

Električna kolesa so prinesla potencial, da bi se njihov doseg, s pomočjo elektro motorja, bistveno povečal. Prevozili bi lahko večje razdalje in tako s kolesom opravili več obveznosti brez uporabe avta ali javnega prevoza. Ta potencial se je deloma uresničil v obdobju epidemije koronavirusa, ko v mnogih mestih javni prevoz ni deloval ali pa je veljal za zdravstveno tveganje. 

A danes je razvidno, da električna kolesa v večini primerov niso izpolnila svojega revolucionarnega potenciala. Vsaj ne v primeru urbane mobilnosti. Kar pa je razvidno, je, da se je revolucija zgodila drugje, na drugem področju in izven mest.

Električna kolesa so sprožila tiho revolucijo v rekreativnem kolesarstvu. Na (električno) kolo je po vsem svetu prvič ali po dolgem času sedlo veliko ljudi, ki doslej niso bili dejavni na področju rekreativnega kolesarjenja ali pa fizično sploh niso bili dejavni. Nekaj pomoči, ki jo ponudi elektro motor se je izkazalo za veliko pridobitev, s katero so ljudje dobili ne zgolj na dosegu kilometrov, ki so jih sedaj sposobni odpeljati, ampak tudi na potrebni samozavesti, da lahko nekaj storijo za svoje zdravje. Lahko bi torej trdili, da so rekreativni električna kolesa prinesla revolucijo v rekreativnem kolesarstvu. 

A ta se ne odvija v mestih na mestnih električni kolesih, ampak v naravi na kolesih, ki so namenjena kolesarjenju skozi griče in hribe ter po makadamih in ne zgolj asfaltiranih cestiščih. Proizvajalci koles so potrebovali kar nekaj časa, da so se s proizvodnjo približali povpraševanju na trgu, precejšen problem so imeli še nedolgo nazaj s preobremenjenimi logističnimi povezavami in nekaterimi nujno potrebnimi materiali za proizvodnjo. A danes se vse to zdi daleč za nami, trgovine s kolesi in kolesarsko opremo so polne kupcev, ki iščejo načine kvalitetnega preživljanja prostega časa v naravi s pomočjo elektro motorja. 

Nekatere skrbi varnost pri uporabi teh koles, ki so resda lahko hitrejša od običajnih. A je strah odveč, če le električno kolo uporabljate zdravorazumsko. In s čelado na glavi. O načinu rokovanja z električnimi kolesi vas bodo hitro podučili prodajniki ali ponudniki njihove izposoje, zato le hrabro in hkrati previdno. 

Razmah rekreativnega kolesarstva je bil tudi eden od dejavnikov, ki je pomagal turistični panogi, da se je po dveh letih zaprtja znova postavila na noge. Danes je vse več ponudbe v turističnih krajih, ki se osredotoča na raziskovanje najlepših skritih kotičkov. Razvoj takšnega "električnega" turizma lahko veliko prinese tudi slovenskem turizmu, saj imamo izjemno lepo naravo, za odkrivanje katere so kolesa kot nalašč. S pomočjo elektro motorja so zdaj te lepote bistveno lažje dosegljive za mnoge. 

Zato smo pregledali našo ponudbo in za vas izbrali nekaj najlepših destinacij, katere si sedaj lahko ogledate z električnim kolesom. 

Izposoja električnih gorskih koles v Bohinju

Med najlepšimi lokacijami za odkrivanje s kolesom gotovo sodita Bled in Bohinj s svojo neposredno okolico. Če bi raziskovali še neodkrite kotičke okoli Bohinja se obrnite na športno agencijo PAC, kjer ponujajo široko izbiro e-koles. Tu boste nedvomno našli sebi primernega, na voljo imajo veliko vrhunskih gorskih koles z odlično avtonomijo akumulatorja.

Kolesarski izlet po Goriških brdih

Podajte se s kolesom v eno izmed najlepših slovenskih dežel, v Goriška Brda. Cycling Holidays vas bo popeljal po poti, na kateri boste uživali, ne da bi potrebovali sami razmišljati o najlepših, obenem pa tudi varnih cestnih poteh. Poskrbeli bodo za vse napotke, priporočila in zemljevid poti, ki vas bo popeljal ob čudoviti smaragdni reki Soči, preko klanca do Goriških Brd. Pot vas bo vodila do prelepega razgleda na briške vinograde in sadovnjake ter do zasanjanih vasic, kjer se lahko ljubitelji vina podate na raziskovanje mnogih vinskih kleti in zaključite izlet v stilu s popoldanskimi razgledi na Alpe in Jadran.

Odkrivanje Pohorja

Gostišče Smogavc, tipična domača gostilna s prenočišči, se nahaja na jugovzhodni strani zreškega Pohorja, v slikoviti vasici v Gorenje pri Zrečah. Od Term Zreče je oddaljeno le 6, od Rogle pa 11 kilometrov. Gostom so tu na voljo električna kolesa, s katerimi se lahko podate na raziskovanje okoliških naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih na območju Pohorja ne manjka. Gostišče Smogavc je popolno izhodišče za obisk Zreškega jezera, Oplotniškega vintgarja, Brinjeve gore, Pavlakove jame, gradov Lušperk in Jamnik, forma vive Zreče, šotnega barja in drugih lepot. 

V naši ponudbi prejmete 4-urni najem električnega kolesa, košarico domačih dobrot ali kosilo v domači gostilni in 2-urni najem savne.

Naša ponudba, ki vključuje najem električnih koles se stalno dopolnjuje. Sproti vas bomo obveščali o najbolj zanimivih dogodivščinah, vi pa imate v tem času priložnost za svojo prvo izkušnjo odkrivanja skritih kotičkov z električnim kolesom. A ne pozabite na previdnost ter zaščitno čelado. Predvsem pa uživajte v novo odkritih kotičkih naše lepe dežele.