Gradovi in dvorci Slovenije: nepozabna doživetja, vrhunska kulinarika in luksuzne namestitve

Gradovi in dvorci Slovenije: nepozabna doživetja, vrhunska kulinarika in luksuzne namestitve

Gradovi v Sloveniji imajo bogato in izjemno zanimivo zgodovino, ki sega več kot tisočletje nazaj. Slovenija je bila od nekdaj geografsko in politično preplet različnih kultur in narodov, kar se odraža tudi v gradovih, ki so bili zgrajeni v različnih, zgodovinskih obdobjih.

Obisk starih gradov in dvorcev je eden od najboljših načinov, kako doživeti zgodovino naših krajev. Ker se lahko po njih, vsaj nekaterih,  sprehodite in si jih ogledate, je to pomemben del zgodovinskega izročila in pomemben element slovenske kulturne zgodovine.

Iz naše ponudbe smo izbrskali kar nekaj zanimivih možnosti, kako na različne načine doživeti te kulturne spomenike. Pričnimo z našim najbolj znanim gradom, ki se je tudi vpisal v Guinessovo knjigo kot največji jamski grad. 

Predjamski grad

Predjamski grad v neposredni bližini Postojnske jame predstavlja edinstveno doživetje med slovenskimi gradovi. Že več kot 800 let stoji na skalni steni, kar 123 metrov visoko. Njegova izjemna ohranjenost in nenavadna lega sta fascinantni tako mnogim domačim kot tujim turistom. V 15. stoletju je nudil zatočišče Erazmu Predjamskem, legendarnem vitezu, ki se je upiral obleganju gradu. Vedel je za skrivni rov v kraški jami, ki je povezoval grad s površjem in mu tako omogočal dostop do hrane izven obzidja. Po ljudskem izročilu duh tega viteza še danes prebiva v gradu.

Priporočamo vam poldnevni izlet do Postojnske jame in Predjamskega gradu, ki vam ponuja ogled mističnega podzemlja Postojnske jame s Predjamskim gradom v spremstvu poklicnega vodnika, ki poskrbi za prevoz in organizacijo ogleda. 

Grad Otočec

Ko boste uzrli lesen most, ki prečka široko strugo reke Krke in otoček z impresivnim gradom gotsko-renesančnega videza, vas bo prevzel občutek pravljičnosti Gradu Otočec. Ta je edinstven v Sloveniji, saj gre za vodni grad na rečnem otoku. Obkroža ga čudovit park, ki že kar 200 let goji avtohtone in eksotične drevesne vrste. V neposredni bližini se nahaja igrišče za golf in zdravilišče, ki dopolnjujeta celotno doživetje Otočca.

V gradu Otočec boste našli vrhunsko restavracijo, kjer lahko uživate v izbranih kulinaričnih dobrotah, ter luksuzen hotel, ki je član ugledne verige Relais & Châteaux. Ta kraj ponuja izjemno doživetje, ki združuje čarobno okolje narave, zgodovinski grajski objekt in vrhunsko razvajanje v prestižnem hotelu. 

V grajski restavraciji se ustvarjajo vrhunske jedi z navdušujočimi okusi. Kuharski mojster Nejc Ban s svojo ekipo skrbi za kulinarično doživetje, ki je tako izjemno, da je grajska restavracija postala tudi članica prestižnega združenja Chaîne des Rôtisseurs. Jedi v tej restavraciji so prava paleta sodobnih kulinaričnih trendov, etnoloških posebnosti ter tradicionalnih okusov dolenjske pokrajine. Postrežba je odlična, saj se osebje resnično potrudi, da zadovolji vaše gurmanske želje in vam ponudi nepozabno izkušnjo. Obisk te grajske restavracije vam bo zagotovo pričaral edinstveno kulinarično doživetje.

Grad Podsreda

Grad Podsreda, ki ga zaradi svojih značilnosti pogosto imenujejo "najbolj grajski med gradovi na Slovenskem", ima posebno mesto med gradovi na območju Kozjanskega parka. Kljub bogati kulturni preteklosti živi ta grad še danes, saj je bil skozi celovito prenovo v zadnjih tridesetih letih rešen pred skorajšnjim propadom. Danes je grad pomemben nosilec kulturnih, promocijsko-izobraževalnih, družabnih in turističnih dejavnosti v tem delu Slovenije.

Vzemite si čas za grajsko razvajanje v dvoje in se prepustite čaru grajskega vzdušja. Udobno bivanje v gradu Podsreda vam bo omogočilo, da ustvarite nepozabne spomine in doživite pravo romantično izkušnjo. Odločite se lahko tudi za izlet po jabolčni poti in enkratni nočitvi na gradu Podsreda. Za dnevni obisk priporočamo ogled gradu ali pa družinsko doživetje in lov na zaklad na gradu Podsreda s kosilom in ogledom čokoladnice. 

Dvorec Zlati grič

Vinogradniški dvorec Zlati Grič je dragocen kulturni spomenik, ki je v preteklosti pripadal Konjiškim gospodom. Ta izjemni plemiški vinski hram se nahaja na lepi lokaciji v Slovenskih Konjicah, obdan s prvimi obronki Zreškega Pohorja, ter obsega 75 hektarjev vinogradov. Tukaj že 800 let negujejo čudovito vinogradniško dediščino, ki sovpada s prepoznavno krajino mesta cvetja in vina.

Posestvo Zlati Grič se lahko pohvali s prelepimi razgledi na vinograde, ki se prepletajo z golf igriščem, ki je v neposredni bližini vinske kleti in Gostilne Grič. Nedavno so uredili apartmajsko hišo s tremi čudovitimi apartmaji – Vinogradniški dvorec, kjer se lahko gostje povsem povežejo z naravo in uživajo v miru. Klet je prava tehnična in arhitekturna mojstrovina, saj spada med najmodernejše vinske objekte.

Dvorec Zlati grič lahko obiščete z družino in tam tudi prespite, lahko se odločite tudi za eno nočitev za dve osebi

Gurmanska doživetja v Dvorcu Gregorčič in Dvoru Jezeršek

V naši ponudbi boste našli tudi dve izjemni kulinarični doživetji. 

Dvorec Gregorčič je čudovit primer obnovljene kulturne dediščine, ki predstavlja rojstno hišo slovenskega ornamentalista Jožeta Karlovška. Ta prekrasen dvorec svojim gostom ponuja raznoliko izkušnjo, ki vključuje restavracijo, elegantne nastanitvene prostore ter priložnost za sprostitev v wellnessu. V restavraciji Dvorca Gregorčič se prepletajo neskončni okusi slovenske kulinarike, ki vam bodo pričarali izjemno doživetje. Kuharski mojster Roberto s svojo ekipo in s sodelovanjem z lokalnimi pridelovalci dolenjske hrane, vas bo razvajal s sredozemskim pridihom bogatih okusov. Postregli vam bodo z izjemnimi jedmi, ki vas bodo popeljale na pravo kulinarično popotovanje.

Na čudoviti lokaciji med Kamniško-Savinjskimi Alpami se nahaja domačija, ki je stara že več kot 250 let. Pred več kot desetimi leti je ta posestvo postalo Jezerškovo kraljestvo omamnih okusov. Jezeršek je ime, dobro poznano vsem poznavalcem vrhunske kulinarike. Gostilna Dvor Jezeršek je tako pravi tempelj vrhunske slovenske kulinarike in je popolnoma posvečen predstavljanju izključno slovenske kulinarike. Lokalne in regionalne jedi pripravljajo na sodoben in prefinjen način, hkrati pa ohranjajo dragoceno gastronomsko dediščino Slovenije.

Vabimo vas torej, da se vsaj za en dan spremenite v grajska gospoda in doživite utrinek naše zgodovine.