Izzivi Posočja: Aktivnosti, ki jih letošnje poletje morate preizkusiti

Izzivi Posočja: Aktivnosti, ki jih letošnje poletje morate preizkusiti

Reka Soča, dragulj narave v objemu Julijskih Alp, tudi letošnje poletje vabi obiskovalce k raziskovanju tega dela Slovenije. Narava, ki je Sočo obdarila s kristalno bistrimi turkiznimi vodami, je ob njenem toku oblikovala slikovite kanjone, skozi katere se preliva ta gorska reka.

Spomini na zgodovino so vklesani v njeno obrežje, saj se na območju Soške fronte utrjene postojanke iz prve svetovne vojne dvigajo kot izgubljeni templji. Te strukture iz preteklosti nas opominjajo na herojska dejanja in trpljenje, ki se je odvijalo na teh bojiščih. Tako se duh preteklosti prepleta s sedanjostjo in priča o vztrajnosti in pogumu človeškega duha.

Danes je Dolina reke Soče ena najprivlačnejših slovenskih turističnih destinacij. Turiste, tako domače, kot tuje, vabi z avanturističnimi izkušnjami in jih očara z naravnimi čudesi, šepeta zgodovinske pripovedi in slika portret lokalne kulture. Njeni obiskovalci s čolni in kajaki premagujejo brzice in se prepuščajo divji vodi, ki jih nosi skozi kanjone in soteske. V tem idiličnem naravnem okolju se skrivajo edinstveni adrenalinski občutki. 

Pohodnike, ki raziskujejo okoliško hribovje, vsak korak pripelje do novega razgleda in novega odkritja neokrnjene narave. Obrti, lokalna kulinarika in ljudsko izročilo pa ustvarjajo sliko soške avtentičnosti. Tako lahko obiskovalci izkusijo tradicijo in začutijo dušo tega kraja. Vse to in še več je Dolina reke Soče.

Če smo v vas s tem, nekoliko bolj liričnim uvodom, prebudili željo po odkrivanju ene izmed naših najlepših rek in z njo povezanih dolin, vam takoj postrežemo z nekaj konkretnimi predlogi za aktivno preživljanje prostega časa, kulinariko in pa tudi namestitve. 

Še prej pa navedemo nekaj naravnih znamenitostih, po katerih je Posočje znano po vsem svetu in ki vam lahko služijo kot izhodišče za razne aktivnosti:

  • Velika korita Soče: Gre za izjemno slikovit del reke Soče, kjer se struge zožijo med visokimi kamnitimi stenami. Vstopno mesto za športno plovbo Velika korita Soče leži na izteku korit.

  • Tolminski korita: Le nekaj kilometrov stran od Tolmina se nahajajo Tolminski korita, impresiven naravni fenomen. Reka Tolminka je vrezala globoko sotesko skozi skale, kjer se obiskovalci sprehajajo po leseni poti in občudujejo slapove, tolmune ter slikovite vodne prizore.

  • Slap Kozjak: Ta čudovit slap, skrit v soteski med Kobaridom in Drežnico, je ena izmed najbolj znanih naravnih znamenitosti v dolini Soče. Voda se preliva čez visoke apnenčaste stene in ustvarja slikovit prizor, ki je še posebej impresiven v sončnem vremenu.

  • Soteska Učja: Med Bovcem Kobaridom se pri naselju Žaga nahaja čudovita soteska Učja, skozi katero teče istoimenska reka. Obiskovalci se lahko sprehajajo po ozkih poteh med visokimi skalnimi stenami in občudujejo čudovite naravne oblike ter kristalno čisto vodo.

Sedaj pa k konkretnim predlogom, vse najdete v naši ponudbi. Poglejmo najbolj zanimive aktivnosti, od katerih so nekatere primerne tudi za družine. 

Soteskanje po Fratarici v Triglavskem narodnem parku

Soteska Fratarica se nahaja v Triglavskem narodnem parku in je primerna za nekoliko bolj neustrašne in izkušene goste. Soteskanje nudi popolno osvežitev v vročih poletnih dneh. Skakanje v smaragdne tolmune, spuščanje po gladkih naravnih toboganih in hoja po ozki rečni strugi je primerna za mlade in mlade po srcu.

Soteskanje skozi kristalno čiste tolmune reke Soče

Izkušena ekipa canyoning challenge vas popelje skozi najlepše kristalno čiste tolmune reke Soče. Preizkusite se v soteskanju, pri katerem gre za umetnost spuščanja po vrvi v koritih ali preprosto drsenje po naravnih toboganih in skakanje čez slapove v smaragdno modre tolmune. Vsak izlet je načrtovan po meri vaših sposobnosti in želja, ob tem pa je poskrbljeno za varno zabavo in veliko adrenalina. Soteskanje zahteva popolno osredotočenost, kar deluje podobno kot sama meditacija, ta pa znižuje raven stresnega hormona kortizola. Več kot dovolj razlogov torej, da se preizkusite v plezanju in spuščanju čez tolmune in slapove.

Bovec paddleboarding

Uživatje v lepotah doline Soče z veslaško desko. Bovec je odlično izhodišče za različne SUP izlete okoli Doline Soče, primerne tako za začetnike kot tudi za izkušene veslače. Neokrnjena narava Julijskih Alp je za Stand-Up veslanje pravi paradiž. Pridružite se avanturi in spoznajte najboljše lokacije kjer lahko uživate v tem prelepem športu.

Adrenalinski obisk SOČA FUN PARKA

V prijetni senci ob smaragdni reki Soči se med krošnjami dreves nahaja SOČA FUN PARK, kjer lahko svoj pogum preizkusite na zip line spustih z enega na drugi breg reke Soče ter mnogih drugih adrenalinskih aktivnostih. Skupaj z družinskimi člani zapišite nov nepozaben adrenalinski spomin.

Rafting po deroči reki Soči

Med uživanjem v adrenalinskih presežkih vam bo dih zastajal ob pogledu na prelepo pokrajino, Kanin ter druge okoliške vzpetine. Izlet se prične v neposredni bližini Boke, največjega in najbolj vodnatega slapa Slovenije. Pri vstopu čolnov je Soča mirna, nato pa napetost počasi raste in adrenalin preplavlja posadko. Vmes se izmikate skalam, ki so včasih večje od družinskih hiš in se spopadate z močnimi brzicami.

Poldnevna avanturistična vožnja po Posočju

Izkusite vznemirjenje in nepozabno izkušnjo, medtem ko odkrivate enega izmed najlepših kotičkov Alp z več kot 70 let starim legendarnim Jeepom Willysom (US Army). Ob okušanju lokalnih dobrot in spremstvu profesionalnega lokalnega vodnika vas časa nepozaben dan v objemu gora. Pot si lahko izberete sami, ali pa vam predlagajo eno od možnosti doživetij.

Dnevni izlet v Goriška Brda

Če ste nastanjeni nižje v dolini reki Soče, lahko izkoristite priložnost in se odpravite raziskovat Goriška Brda. Ta čudovita pokrajina se geografsko sicer nahaja v bližini doline reke Soče, vendar ni neposredno del te doline.

Če želite doživeti pristna Brda, raziskati najbolj skrite kotičke, spoznati ljudi, ki ustvarjajo najboljša vina, potem je Wine safari prava izbira. Ekipa Kontrabant pozna vse skrite poti in okoliške vinarje, njihove zgodbe ter skrivnosti čarobnih okusov vrhunskega vina. Za vas pripravijo nepozabno doživetje – tako imenovani Wine Safari po obeh straneh Goriških Brd.

V dolini reke Soče boste torej lahko tudi to poletje uživali v mnogih aktivnostih ali pa zgolj poležavali v hladu naše smaragdne lepotice. Morda je čas, da tekom teh počitnic uberete pot stran od pretirano obljudenih obal in razbeljenega betona. Reka Soča vas pričakuje v objemu svoje prekrasne doline!