Je pizza najboljša italijanska stvaritev vseh časov?

Je pizza najboljša italijanska stvaritev vseh časov?

Pizza je vsekakor eden najbolj popularnih italijanskih kulinaričnih izumov. Njeno izvorno poreklo sega v Neapelj, v 18. stoletje, ko so prebivalci Neaplja začeli uživati v preprosti jedi, ki je vključevala paradižnikovo omako, sir in kanček oljčnega olja na tankem testu z dodanimi začimbami. V začetku so bile pizze preproste jedi, ki so bile cenovno dostopne in primarno namenjene revnejšem prebivalstvu.

Najbolj znana tradicionalna italijanska pizza je verjetno margherita, ki je dobila ime po italijanski kraljici Margheriti Savojski. Legenda pravi, da so ji leta 1889 pizzaioli oz. mojstri picopeki pripravili sestavine v barvah italijanske zastave - paradižnik za rdečo, mozzarella za belo in baziliko za zeleno. Ta preprosta, a okusna kombinacija je postala izjemno priljubljena sprva v Italiji, nato pa po vsem svetu.

Pa vendar to še zdaleč ni celotna zgodovina pizze, danes ene najbolj priljubljenih jedi na svetu. Da bi razumeli izvor sodobne pizze je treba še nekoliko bolj nazaj v čas. Obstajajo namreč dokazi, da so podobne jedi, ki spominjajo na pizzo, obstajale že v preteklosti pred izumom sodobne pizze, ki jo poznamo danes. Mnoge kulture so skozi zgodovino pripravljale jedi, ki so vključevale tanek kruh ali testo, prekrito z različnimi sestavinami.

Paradižnik španskih osvajalcev 

Na primer, v starem Rimu so že pripravljali takšne jedi, ki so vključevale testo, prekrito z različnimi sestavinami, kot so med, sir, oljke in začimbe. Te jedi so bile podobne današnji pizzi, z eno pomembno razliko: manjkala je paradižnikova osnova. Paradižnik so v Italijo prinesli španski osvajalci iz Južne Amerike šele v petnajstem stoletju. Nato je trajalo še več kot dvesto let, da se je paradižnik pojavil na pizzi. 

Pa tudi to še ni celotna zgodba sodobne pizze. V antični Grčiji in Egiptu so obstajale jedi, ki bi jih lahko opisali kot podobne pizzi, vendar so bile nekoliko drugačne.

V antični Grčiji so poznali jed, imenovano "plakous," ki je bila sestavljena iz tankega krušnega testa, obloženega z začimbami, zelišči, sirom in medom. To jed bi lahko označili za neko vrsto pogače ali predhodno obliko sodobne pizze. Grki so imeli tudi druge vrste jedi, ki so vključevale kruh ali testo, katerem so dodajali različne sestavine.

Prav tako so v antičnem Egiptu uporabljali kruh ali testo kot osnovo za mnoge podobne jedi. Na primer, poznali so jed, ki je bila sestavljena iz pšeničnega testa, prekritega z različnimi sestavinami, kot so med, začimbe in oreščki. Tudi v tem primeru lahko rečemo, da so bile te jedi neke vrste predhodnice sodobne pizze.

Vse to je dokaz nenehne evolucije hrane, saj se je kulinarika skozi zgodovino nenehno razvijala in spreminjala. Ideje, sestavine in recepti so se prenašali in prilagajali skozi čas in različne kulture. Tako lahko vidimo, da so bile nekatere lastnosti današnje pizze, kot je tanko testo z različnimi dodatki, prisotne že v nekaterih starih kulturah, vendar je bila klasična italijanska pizza iz Neaplja tista, ki je prinesla to jed do njene današnje prepoznavnosti in popularnosti. Tam, v Neaplju, še danes lahko obiščete najstarejši pizzerijo. 

Prva pizzerija je odprta še danes

Antica Pizzeria Port'Alba v Neaplju velja za prvo pizzerijo na svetu, odprta je še danes. Prvotno je začela delovati leta 1738 kot stojnica za potujoče prodajalce. Leta 1830 je bila nato odprta v središču mesta, kjer je nadomestila ulične prodajalce, ki so pripravljali pizzo v pečeh na drva in jo prinašali na ulico ter ohranjali toplo v majhnih pločevinkah, ki so jih nosili na glavi. Pizzerija Port'Alba je hitro postala pomemben kraj za druženje, predvsem pomembnih neapeljskih mož. Večina gostov so bili umetniki, študentje ali drugi ljudje z zelo malo denarja, zato so bile pizze običajno preproste, z dodatki, kot so olje in česen. Razvili so svojevrsten plačilni sistem, imenovan "pizza a otto", ki je omogočal strankam, da pizzo plačajo do osem dni po samem obroku. Iz tega je izšla lokalna šala, da bi lahko obrok iz Port'Albe bil nekomu zadnji brezplačni obrok, če bi umrl preden bi ga plačal.

Bližina Italije in vpliv njihove kulinarike je poskrbel, da so pizze priljubljena jed tudi pri nas, najdemo jih v številnih restavracijah, picerijah in lokalih po vsej Sloveniji. 

Sedaj pa dovolite, da vam razkrijemo nam dve najljubši pizzeriji, eno v Sloveniji in eno na Hrvaškem.

Gostilnica in pizzerija Leščan v Lescah

Vas zanima kakšno kombinacijo sestavin ima pizza »Tašča« ali pa »Antiskleroza«? To sta samo dve najbolj zanimivi v širokem izboru pizz za vse okuse. Postrežejo vam jih na prijetni terasi ali lepo opremljeni notranjosti, kjer že vonj iz krušne peči prebudi brbončice. Pizzerija Leščan se nahaja v bližini avtoceste, zato je lahko tudi priročen postanek na poti.

Come to Mama v Zagrebu

Pizzerijo "Come to Mama" odlikuje domače vzdušje, pisani detajli in posebna igrivost, ki v kombinaciji s slastnimi pizzami predstavljajo vrhunsko doživetje. Testo je še posebej krhko, kar daje pizzam edinstven okus. Z novimi okusi pizzerije "Come to Mama" vas bodo popeljali skozi Istro in vse do Lazija in Neaplja, kjer so izvorno doma te neverjetno okusne jedi.

Več predlogov pa lahko najdete na naši spletni strani pod ponudbo Pizzerij. Še zaključna misel: vsi imamo svoje najljubše pizze. Zato, ko naslednjič obiščete katero od izbranih pizzerij, bodite drzni in poskusite nekaj novega. S stalnim okušanjem znanega namreč nikoli ne boste prišli do novih kulinaričnih odkritij. Dober tek!