Kako draga je letos Hrvaška in kje za svoj denar dobite največ

Kako draga je letos Hrvaška in kje za svoj denar dobite največ

Mediji tudi letos poročajo o novih podražitvah, lanski rekordni obisk turistov je očitno veter v jadra novih podražitev

Lani so tuji turisti na Hrvaškem pustili skoraj 13 milijard evrov, kar je več kot 11 % več kot leto prej. V letu 2023 je Hrvaška po podatkih Hrvaške turistične skupnosti gostila skupno 20,5 milijona domačih in tujih turistov, ki so skupaj ustvarili več kot 107,4 milijona nočitev. To predstavlja skoraj deset odstotkov več prihodov in tri odstotke več nočitev kot v istem obdobju leta 2022 ter enako kot v rekordnem letu 2019. Med tujimi gosti so bili v prvih enajstih mesecih najštevilčnejši Nemci z 22-odstotnim deležem. Sledijo Slovenci z desetimi odstotki in Avstrijci z osmimi odstotki. Novembra so bili Slovenci z devetodstotnim deležem najštevilčnejši tuji gostje, sledili so jim Nemci in Avstrijci s sedemodstotnim deležem.

Nova sezona, nove podražitve

Turistična sezona 2024 je sedaj že v polnem zamahu, s tem pa so se v primerjavi z lanskim letom močno povišale tudi cene hrane in pijače na hrvaški obali. Najbolj izrazit dvig cen so zabeležili v Istri, pišejo hrvaški mediji. Cena kepice sladoleda znaša dva evra, kar ni več neobičajno, gostinci napovedujejo nadaljnje podražitve. V Rovinju stane sladoled 3,5 evra, v Pulju pa kava z mlekom 2,3 evra.

Za osvežitev z Aperol Spritzem boste plačali med šest in enajst evrov, odvisno od lokacije. Tudi cene hrane so visoke – ocvrt krompirček stane od 5 evrov naprej, cena ražnjičev se giblje do 18,90 evra, piše Jutarnji list. Burgerji so zaradi priljubljenosti dosegli ceno tudi do 18 evrov v Rovinju. Največje razlike v cenah lokalov so pri kavi, kjer v Rovinju in Poreču macchiato stane 3,5 evra, v Pulju pa so cene nekoliko nižje. Pulj ima bojda najdražji sladoled, kjer kepica stane od 2 do 3,5 evra.

Cene ocvrtih lignjev so se lani gibale med 14 in 18 evri, letos pa med 15 in 18 evri. Najvišja cena burgerja v Rovinju je bila lani 16 evrov, letos pa 18 evrov.

Čeprav so cene na Hrvaškem višje kot prejšnja leta, so še vedno nižje kot v nekaterih zahodnoevropskih državah. Ta cenovna ugodnost, skupaj s čudovitim morjem in plažami, bo verjetno še naprej privabljala mnoge turiste.

Kje dobiti največ za vaš denar?

Ko se potrošniki ne morejo izogniti visokim cenam, bodo praviloma iskali lokacije, kjer za svoj denar dobijo največ. Zato smo za vas pripravili izbor petih restavracij na Hrvaškem, kjer boste presenečeni s kvaliteto postrežene hrane, predvsem pa zadovoljni s tem, kar boste za svoj denar dobili.

Restavracija Korta, Pelješac

Restavracija Korta je del Hotela Indijan, ki se nahaja tik ob plaži v središču Orebića na polotoku Pelješac. Ta kraj ponuja številne možnosti za sprostitev, rekreacijo in zabavo. Zagotavljajo vrhunsko kulinarično doživetje s čudovitim razgledom na plažo, ki ga lahko občudujete s terase v senci palm.

Tu lahko uživate v sveže pripravljenih ribah, školjkah in drugih morskih jedeh, ki so ob obisku obmorskih krajev nepogrešljive. Pelješac je znan tudi po svojih vinih, ki jih lahko poskusite v restavraciji, skupaj z različnimi bogatimi siri. Poiščite najboljši sedež na terasi, sprostite se ob okusnih jedeh in pijači ter uživajte v sončnem zahodu s pogledom na valovito morje.

Buffalo Bill City, Zadar

Nekaj posebnega je gotovo Buffalo Bill City, prvo in edino kavbojsko mesto na Hrvaškem, ki se nahaja v Zadru. Idealno je za družinske dogodivščine in zabave s prijatelji. V tem edinstvenem kraju boste našli pravo kavbojsko banko, šefov urad, salon in trgovino s spominki. Gostje lahko sodelujejo v pravih zahodnjaških igrah, kot je iskanje zlata, ali obiščejo muzej Coca Cole.

Meni v Buffalo Bill City ponuja jedi z žara in burgerje, ki so prava pojedina za vse kavbojce, ki pridejo na malico. Vsak grižljaj vas bo popeljal na divji zahod, kar bo nepozabna družinska pustolovščina. Poleg tega organizirajo tudi otroške zabave, team buildinge in poroke.

Bistro Babriga, Zagreb

Bistro Babriga je le nekaj minut oddaljen od centra Velike Gorice, blizu športno-rekreacijskega centra Udarnik. Tukaj lahko uživate v poslovnih kosilih ali intimnih družinskih srečanjih. Bistro ponuja tradicionalne jedi po domačih receptih, ki jih dopolnjuje pestra izbira vin.

Ena izmed najbolj priljubljenih jedi so beli žganci, pripravljeni na poseben način. Po obroku, ki bo razvajal vaše brbončice, se lahko odpravite na sproščujoč sprehod po čudoviti in mirni okolici. Poleg restavracijske ponudbe nudijo tudi catering, kjer lahko njihove specialitete uživate na svojem vrtu, v poslovnem prostoru ali na lokaciji po vaši izbiri.

Še več idej na selectbox.si

Če torej poleti iščete kvalitetno ponudbo kulinarike, namestitev, doživetij ali pa wellnessa, zase ali pa za darilo, preglejte našo ponudbo na Selectbox.si. Želimo vam prijetno poletje z obilico dobre hrane in lepih trenutkov.