Kako se pred začetkom pomladne sezone spraviti v formo

Kako se pred začetkom pomladne sezone spraviti v formo

Zima pogosto prekine dobre navade tudi najbolj zagnanih rekreativnih športnikov. Kratki dnevi, nizke temperature in pomanjkanje sonca so pogosto razlogi, da mnogi rekreativci pozimi fizično aktivnost zamenjajo za Netflix. Zima sicer nudi svojevrstne užitke, predvsem smučanje, a je navkljub temu pogosta športna vadba na prostem bistveno otežena. Četudi veliko časa preživite na snegu, najverjetneje ne boste dosegli letnega nivoja vadbe.

Ker se fizična kondicija izgubi bistveno hitreje, kot se jo znova pridobi, je potrebno o pričetku nove sezone zunanjih športnih aktivnosti razmišljati še preden se dobro začne. Da bi bili ob pričetku pomladne sezone kar najbolj fizično pripravljeni, smo za vas pripravili nekaj napotkov.

Poiščite si partnerja za vadbo

Pomanjkanje (dobre) družbe je pogost razlog za opustitev dobrih rekreativnih navad. Seveda vaša fizična kondicija ni pogojena z družbo drugih posameznikov. A gre za pomembno psihološko spodbudo, saj je rekreativni šport odlična priložnost za kvalitetno preživljanje prostega časa in dobra priložnost za druženje. Če se za vadbo z nekom dogovorite, boste z večjo verjetnostjo vadbo tudi opravili. Slabo vest namreč hitreje vzbudi nekdo drug, predvsem če ste ga pustili na cedilu. Vadbeni partner vas bo tudi spodbujal v trenutkih, ko bi sicer sami morda že obupali, kar je pomemben dejavnik napredovanja. Predvsem med moškimi se med vadbo pogosto prebudi tekmovalnost, ki je prav tako izjemno priročna za preseganje mej.

Se s kardio vadbo osredotočiti na vadbo celotnega telesa ali se posvetiti vadbi na »problematičnih« področjih? Vse je odvisno od vaših ciljev, želja in pa možnosti. Če želite izgubiti nekaj teže in pokuriti maščobe, ki so se nabrale tekom zimske hibernacije, so smiselne vadbe celega telesa, predvsem kardio vadbe. Pri tem pazite, da vaš srčni utrip ne zaide previsoko, saj v tem primeru ne boste več kurili maščob. 

Če na voljo nimate toliko časa, kot bi želeli, je morda prava rešitev HIT vadba. Izmenični intervali visokih obremenitev in počitka so časovno izjemno učinkoviti. Če pa želite pridobiti na mišični masi, se boste morali temu posvetiti sistematično in trenirati posamične sklope mišic. Skratka, pravih vadb je toliko kot je različnih ljudi, zato dobro premislite in si izberite pravo za vas.

Privoščite si novo opremo

Včasih, če ne kar pogosto, je eden najboljših načinov za zgodnji štart sezone nakup nove opreme. Potrošništvo imamo pač v krvi in nakupi nas stimulirajo na različne načine. Morda je ravno nakup športne opreme eden najlažje opravičljivih zapravljanj. Seveda ob predpostavki, da nato kupljeno športno opremo tudi uporabljate. Navsezadnje takšna oprema nekaj stane. Ravno to pa je še en izjemno močen motivacijski dejavnik: porabljen denar. Več denarja kot boste namenili nakupu nove opreme, močnejša bo motivacija za njeno uporabo. Po drugi strani pa boste imeli ob nakupu drage opreme toliko bolj slabo vest, če bo ta obležala v kotu, vi pa na kavču.

Športna oprema je tudi eno izmed najboljših daril. SuperCard Sport je športna darilna kartica, ki jo lahko koristite pri več kot 150 ponudnikih, med drugimi v Intersport, Sport Vision, Iglu Šport, Kibuba, Buzz, Extremevital itd.

Postavite si realne cilje

Četudi ste pred zimo dnevno pretekli 10 km ali prekolesarili 60 km, boste morali novo sezono pričeti s prilagojenimi cilji. Vsaj na začetku, dokler se ne spravite v formo. V začetku sezone je bolj pomembna pogostost vadbe, kot njeno trajanje. Za dobro počutje boste morali na vadbo vsaj dvakrat, za napredovanje pa trikrat tedensko. Bolj pogosta kot bo vadba v začetku sezone, prej boste znova ponotranjili navado same vadbe. Ko boste telo spravili v dobro kondicijo za začetek sezone pa si lahko postavite nove cilje, z dosego katerih boste fizično pripravljenost stopnjevali tekom sezone. Seveda bo pri pridobivanju kondicije najbolj učinkovito delo z osebnim trenerjem, pa naj gre za tek ali fitnes.

Ne izpustite ogrevanja in raztezanja

Morda bi morali pričeti prav s tem nasvetom, saj je najbolj pomemben z vidika preprečevanja poškodb. Poškodba na začetku sezone pa lahko to pošteno pokvari. Temeljito ogrevanje sicer ni nujno zgolj z vidika varnosti, ampak tudi priporočljivo za doseganje boljših rezultatov vadbe. Ogrevalne vaje telo pripravijo na vadbo, predvsem mišice in sklepe. Tako boste preprečili morebitne zvine in zagnali srce na višje obrate. Navsezadnje pa boste tako že pred samo vadbo zagnali metabolizem in pričeli porabljati kalorije.

Prav tako je pomembno raztezanje po vadbi. Telesu morate nameniti vsaj malo časa, da se ohladi, ta čas porabite za raztezanje med vadbo najbolj obremenjenih mišičnih sklopov. S tem boste preprečili nabiranje mlečen kisline v mišicah in tako lažje preprečili »muskelfiber«.

Kaj pa prehrana?

Seveda je vnešena hrana izjemno pomembna, saj gre za gorivo, ki ga telo porablja med vadbo. Da bi telo pripravili na začetek rekreativne sezone je priporočljivo piti dovolj vode. Že zjutraj je potrebno spiti vsaj en poln kozarec vode, saj je telo ponoči v stanju dehidracije. Pri vnosu hrane pa se raje izogibajte raznim dietam. Uravnotežena in redna prehrana je namreč ključ do dobre fizične pripravljenosti. Izogibajte se nihanjem, načeloma ne bi smeli biti nikoli preveč lačni niti ne preveč siti.

SelectBox priporoča

Sami smo pristaši vadbe tudi pozimi, predvsem vzdrževanja fizične kondicije v fitnes centrih in s pomočjo funkcionalnih vadb. Tako vam po ugodnih cenah v Ljubljani omogočamo treninge v Alfa Gym, Legionar Gym, Fitnes centrih 4P (tudi v drugih slovenskih mestih), v Zagrebu pa Amazona Fitness Club in Bodybuilding klub Zagreb.

Če si želite malo bolj nekonvencionalnega pristopa s poudarkom na prehrani, vam priporočamo ekipo strokovnjakov z različnih področij Dr. Feelgood. S svojo unikatno filozofijo rušijo stereotip klasičnega načina vadbe in diet. Ustvarjajo nove smernice zdravega odnosa do lastnega telesa in učijo o pomenu primerne vadbe ter prehrane za posameznika. Njihovi programi so zasnovani za doseganje zastavljenih ciljev, pri tem pa ponujajo rešitve za celoten spekter želja, kot so več energije, boljše počutje, odpravljanje zdravstvenih težav.