Kako se pripraviti na začetek nove kolesarske sezone

Kako se pripraviti na začetek nove kolesarske sezone

Čas hladnega vremena, predvsem zimskih mesecev, je od nekdaj obdobje hibernacije mnogih rekreativnih kolesarjev. Ti v hladnih mesecih, predvsem v času od novembra do marca, zaradi nizkih temperatur le redko sedejo na kolo.

V zadnjih dveh oz. treh zimah se je sicer pod dodatnim vplivom epidemije razvila industrija virtualnega kolesarstva, kjer se sobni trenažer poveže z aplikacijami kot sta Zwift ali Routy, a večina kolesarjev še vedno prisega izključno na vožnjo »v realnem svetu«. Zato ti, z izjemno tistih, ki pozimi svojo kondicijo ohranjajo z ostalimi vrstami vadb, v nekaj mesecih izgubijo večji del kondicije, pridobljene v pretekli sezoni.

Kar pomeni, da se v naslednji sezoni vse prične znova. Na novo sezone je pred prihodom toplejšega vremena treba pripraviti tako kolesarja kot kolo. Medtem, ko je priprava kolesa za nove podvige, dokaj preprosta, pa je priprava kolesarja nekoliko bolj kompleksna. Na kaj mora ta biti pozoren pred pričetkom nove sezone?

Okrepite zdravje

V zimskem času je veliko prehladov, zato je pomembno, da ste, še preden sedete na kolo v hladnem vremenu, povsem zdravi in da je vaš imunski sistem v kar najboljšem stanju. Zato je ob koncu zime zelo pomemben vnos ustreznih hranil, predvsem dovolj sadja in zelenjave, da se obnovijo vaše zaloge vitaminov in mineralov.

V darilnih paketih SelectBox lahko izbirate tudi med različnimi liposomskimi vitamini in minerali Ekolife Natura, namenjenimi pospeševanju učinkovitosti treninga. Njihova prednost je dostava direktno v celico, takojšen učinek in maksimalni izkoristek. Poleg tega ne obremenjujejo želodčne in črevesne sluznice, kar je pomembno pri rednem uživanju prehranskih dopolnil.

Izboljšajte prehrano

Pozimi telo večkrat hlepi po ogljikovih hidratih in sladkorjih, zato se vnos teh praviloma poveča, skladno s tem pa naraste tudi obseg trebuha. Da bi oprijeti kolesarski dresi spomladi ne bili premajhni, morate pravočasno zmanjšati vnos hidratov in sladkorjev. Če prepolovite njihov vnos za polovico, predvsem z zmanjšanjem deleža predelanih živil, boste na začetek sezone bistveno bolj pripravljeni. Še posebej je pomembno, da telo spomladi navadite na večje količine sezonske zelenjave.

V trgovini Intersport lahko s pomočjo darilne kartice Intersport izbirate med široko ponudbo športne prehrane, ki vam bo pomagala vzpostaviti boljše razmerje potrebnih hranil.

Pripravite kolo

Podobno kot vaše telo tudi kolo potrebuje spomladanski servis. Tega lahko opravite sami, lahko pa kolo tudi odpeljete na servis. Dokaj celovit pregled in hitra osvežitev vitalnih funkcij kolesa ne stane veliko. Predvsem je potreba po pomladnem servisu kolesa večja, če ste z njim kolesarili po cestah, prekritih z ostanki soli in peska. Treba je preveriti predvsem gonilko, verižnik in zavore. Če ste pozimi kolo vozili s plašči z večjim profilom, jih lahko počasi že zamenjate z bolj nizko profilnimi in hitrejšimi plašči.

Vidika varnosti ne gre zapostavljati, ustrezen servis kolesa je pri tem izjemno pomemben. Z darilno kartico SuperCard Sport lahko podarite pregled in servis kolesa v trgovini Extremevital. Njihovi serviserji so zelo izurjeni in tehnično podkovani. Vaše kolo bo tako za začetek nove sezone zares brezhibno.

Odpeljite se na poskusno vožnjo

Vsekakor zimski treningi na trenažerjih pomagajo ohraniti fizično kondicijo iz pretekle sezone, a kolesarjenje »na mestu« in pred zaslonom, ne poskrbi za ohranjanje spretnosti vožnje na cesti. Četudi se občutek za kolo in cesto ponavadi hitro povrne, pa v prvih spomladanskih vožnjah bodite previdni v težavnih zavojih, predvsem ob spustih v času, ko je cestišče še polno peska in soli. Zadnja stvar, ki si jo želite za začetek nove sezone, je padec in poškodba. Zato previdno.

Privoščite si novo opremo

Povprečen kolesar v športnih trgovinah zapravi nezanemarljiv del svojega prihodka. Četudi pustimo nakup novega kolesa ob strani, je v vsaki sezoni potrebno kupiti marsikaj novega. Od dodatne izolativne opreme za hladnejši del pomladi, do novih sezonskih dresov, prehodnih vetrovk, novih kolesarskih hlač, do novih tehničnih pripomočkov. Ti vsako leto bolj napredujejo, povečuje se povezljivost med napravami, kot tudi poudarek na varnosti. Če več časa kot na brezpotjih preživite na prometnih cestah vam priporočamo nakup zadnje luči, ki je opremljena z radarjem, ki vas opozarja na vozila, ki se vam približujejo.

Športne trgovine Extremevital, Factorystore in Intersport imajo veliko izbiro kolesarske opreme. S pomočjo darilne kartice SuperCard lahko nova oprema postane odlično darilo. 

Darilna kartica SuperCard Sport je odlično darilo za kolesarje

Kolesarji so vedno veseli darilne kartice, s katero si lahko kupijo tisti kolesarski dres, ki jih je v kolekciji za novo sezono najbolj pritegnil ali pa investirajo v nov tehnični pripomoček, ki bo izboljšal njihovo varnost ali pa jim omogočil spremljanje stanja in odzivanja telesa med vadbo v novi sezoni. SuperCard Sport darilna kartica vam v vrednostih 25 EUR in 50 EUR omogoča, da privržencem kolesarstva podarite veliko možnost izbire v mnogih športnih in specializiranih trgovinah. Unovčite jo pri več kot 150 ponudnikih, med katerimi so Intersport, Sport Vision, Kibuba, Iglu šport, Extremevital, Buzz, Athlete's foot, Factorystore, Woop! Karting, Squashland Club, Šport 11, Stadionshop, Velo, Krvavec, Celjska koča, Aktivni planet, Topatlet, Skydive Ljubljana, Hummel, Amfibija, Woop! Trampolin park, 4endurance, Plesno mesto, T2Prokarting, Sport mix Bovec, Perunika…itd.