Kako se vesti na degustaciji vin

Kako se vesti na degustaciji vin

Sodobna degustacija vin ima svoje korenine v stari Grčiji, kjer so vinarji prvič vino ponudili gostom v pokušino. Oblika degustacije se je skozi stoletja razvijala, vendar je osnovna predpostavka še vedno enaka: vinarji vam predstavijo različne vrste vin in prosijo, da vsako ocenite, preden preidete na naslednjega.

Vaša izkušnja na degustaciji vin se bo razlikovala glede na to, kje in kakšnega dogodka se udeležite, vendar obstaja nekaj splošnih pravil, ki veljajo ne glede na to, kje se znajdete ob poskušanju sivega pinota ali cabernet sauvignona (ali katerega drugega vina).

Tukaj je kratek vodnik, kako se dostojno in primerno vesti na degustaciji vin.

Bodite vljudni do sommelierja ali gostitelja

Ob prihodu, gostitelja vljudno pozdravite, postavljajte lahko poljubna vprašanja, a nikoli ne prosite za vodo ali vinsko karto. Prav tako nikoli ne prosite za priporočila, kombinacije ali opise vin, ki jih poskušate.

Izogibajte se sredine

V idealni situaciji bi vino vedno okušali zadnji (ali pa še bolje kot edini gost). Če to ni mogoče med okušanjem ne bodite sredi vrste. Zmotila vas bodo namreč mnenja drugih ljudi. Če vas kateri od preostalih gostov na degustaciji vpraša po vašem mišljenju o posamični sorti, se je treba vzdržati komentarja, ki bi razkril vaše mnenje. Namesto tega raje odvrnite nekaj nevtralnega npr. "Težave imam pri zaznavi sortnih značilnosti."

Izberite pravo vino

Pri izbiri vina je treba upoštevati številne dejavnike. A predvsem izberite vino, ki vam je všeč. Če na dogodku ni na voljo nobene hrane ali pijače (na primer: če gre samo za neformalno srečanje med prijatelji), potem razmislite, ali bodo na tej degustaciji postrežene druge pijače, katerih okusi se ne bi skladali s toni degustiranih vin.

Pripravite svoje brbončice

Zelo pomembno je, da pred okušanjem popijete kozarec vode, kar bo pomagalo očistiti vaše brbončice in vam omogočilo boljšo zaznavo okusa vina.

Prav tako je priporočljivo, da prej nekaj pojeste. Lahek obrok, kot je predjed ali solata, je idealen, a tudi nekaj, kot so krekerji, vam bo pomagalo pri pripravi brbončic na pokušino.

Izogibajte se močni hrani, kot sta česen ali čebula, ki bi lahko vplivala na vašo zmožnost pravilnega okušanja lastnosti vina (in vam lahko povzroči slab zadah). Če se le da, se pred odhodom v svet okušanja vin izogibajte kajenju cigaret ali pitju alkohola; te snovi bodo otopele vaše čute in vam otežile zaznavanje vseh tistih čudovitih nians, zaradi katerih je vsaka sorta edinstvena.

Okušajte počasi in uživajte v vsakem požirku

Vedno okušajte počasi in uživajte v slehernem požirku. Okusite vino po vrstnem redu od najlažjega do najtežjega, raje ga poskusite s hrano, kot samo. In morda še najpomembneje: vina okušajte s prijatelji, ne sami.

Bodite pozorni na podrobnosti v aromi in okusu vina

Vzemite si čas in si oglejte barvo in bistrost vina. Vino povonjajte enkrat in nato še enkrat. Prav tako vedno vsako vino okusite dvakrat. Ne pogoltnite takoj, pustite, da se okus in aroma usedeta v ustih, da boste iz njega dobili več okusa!

Obiščite dobro vinoteko

Če želite pristno izkušnjo okušanja vrhunskih vin, zase ali pa kot darilo za druge, vam svetujemo obisk vinoteke ali katero od priznanih vinskih kleti.

Vinoteko Movia v središču Ljubljane so lastniki odprli z namenom širjenja vinske kulture v Sloveniji, saj želijo v slovenski prostor uvesti najvišje standarde kakovosti in odgovornega uživanja vina. V zgradbi ljubljanskega Magistrata imajo odprto specializirano vinoteko, ki je v kratkem času postala izredno priljubljena med zahtevno ljubljansko publiko. V vinoteki ponujajo degustacije izbranih vin iz njihove nadvse bogate zbirke.

Borut Ličen, Movia

Vinoteka Baraka je družinska butična klet, ki se nahaja med Šibenikom in Vodicami in je popolnoma osredotočena na vrhunsko kakovost ter pridelavo vrhunskih vin iz osrčja Dalmacije. Za svoje goste in prijatelje se vedno maksimalno potrudijo, saj jim želijo zagotoviti nepozabno doživetje in degustacijo vin. Pridelava vina v omejenih količinah in počasen, ročen pristop v skoraj vseh korakih pridelave s stalnimi testiranji in izboljšanjem kakovosti je dober opis tega, kar počnejo in k čem si prizadevajo. Pridružite se jim na njihovi poti in uživajte v vinih Baraka.

Na posestvu Ferjančič sta ujeta srčnost in strokovnost gospodarja ter širok nasmeh matere njegovih treh otrok. Karakter vin Ferjančič se kleše v objemu sonca in vipavske burje na šestih hektarjih raznolikih vinogradov, posejanih po obronkih Zavrha, Svetega Pavla, Majerije, Pila, Planine in Stopš. Trenutno obdelujejo kar sedemindvajset tisoč trt, njihovo posebno veselje pa je obnova vinogradov. Spomladi, ko je dela v vinogradu največ, pa je čas tudi za slastne rdeče češnje, ki jih lahko obiskovalci med vinsko izkušnjo sami potrgajo z dreves. Vina Ferjančič bodo poskrbela za vrhunsko vinsko izkušnjo.

Vinska posest Cattunar se nahaja v Novi vasi blizu Brtonigle v hrvaški Istri. Vinograd družine Cattunar je največji zasebni vinograd v Istri in obsega kar 56 hektarjev. Tu uspevajo sorte malvazija, teran, muškat, merlot, chardonnay, cabernet sauvignon in druge. Posebnost njihovih vin se odraža v družinski tradiciji, ljubezni in strasti do vina ter njegove proizvodnje, ki se prenašajo z generacije na generacijo.

Na posestvu Poljšak, ki obsega 4 hektarje, vinska trta uspeva že več kot dve stoletji. Sončna lega vinogradov in visoke temperature dajejo grozdju idealne pogoje za zorenje. Na hribu nad domačijo se razprostira vinograd, nad njim sadovnjak s češnjami, nad vsem tem pa bdi stara hiša Poljšakovih prednikov, pred katero sta dva mogočna kostanja, v njej pa stari obokani hrami. Posestvo ponujajo odprta in ustekleničena vina, ki so bila nagrajena na domačih in mednarodnih sejmih.

Vinogradniški dvorec Zlati Grič je kulturni spomenik, ki je bil v preteklosti last konjiških gospodov. Je bogatejši tip plemiškega vinskega hrama, postavljen na dominantni prostorski lokaciji. Posestvo Zlati Grič se nahaja v Slovenskih Konjicah na prvih obronkih Zreškega Pohorja in obsega 75 ha vinogradov, kjer s čudovito vinogradniško veduto ohranjajo 800-letno tradicijo pridelave grozdja in sooblikujejo edinstvenost krajine nad mestom cvetja in vina. Med belimi sortami kraljujeta renski in laški rizling, med rdečimi pa modra frankinja.

V osrčju Goričkega, nad Mačkovci, ko razen travnikov in gozda ne pričakujete ničesar več, vas bo razveselil pogled na Vinsko klet MarofTa se ponaša s sodobnimi prostori za tradicionalno pridelavo vin, v vinski kleti pa so zbrani trenutki narave, ki njihova vina oblikujejo v avtentična, pristna in značajsko edinstvena. Korenine zdajšnje kleti segajo v leto 1905, ko je madžarska družina Szápáry postavila lovski dvorec z gospodarskimi poslopji in vinsko kletjo. Vina večinoma zorijo v hrastovih sodih, nekaj pa tudi v cisternah iz nerjavnega jekla. Letna pridelava seže do 120 tisoč steklenic.  Iz posebnega prostora za degustacije se ponuja čudovit razgled na prostrane okoliške vinograde in naravo.

Vinska klet Marof

V osrčju slovenske Istre, le 12 kilometrov stran od Kopra, se nahaja ekološko vinogradništvo Rodica. Je eno izmed največjih ekoloških vinogradniških kmetij v Sloveniji, kjer gostje lahko na 650 kvadratnih metrih preizkušajo vrhunska vina v novi sodobni vinski kleti z degustacijskim prostorom, ki sprejme več kot 60 ljudi. Klet leži na vrhu hriba s pogledom na morje Tržaškega zaliva in neokrnjeno dolino reke Dragonje. Na 15 hektarjih imajo posajenih kar 60 tisoč trt, predvsem avtohtone sorte refoška, malvazije in rumenega muškata in merlota, cabernet sauvignona, syraha ter sivega pinota.

Ali pa postanite sommelier!

Tečaj SloVino za Sommelier I. stopnje vključuje izobraževanje v obsegu 80ur– 18 srečanj v okviru treh semestrov – predavanja, 2 x sommeliersko delovno kosilo in celodnevna strokovna ekskurzija. Izvedba je možna v Ljubljani ali Mariboru.

V sklopu tečaja prejmete sommeliersko opremo in insignije – sommeliersko suknjo po meri s pripadajočim metuljčkom in z izvezenim znakom Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, posrebrena sommelierska insignija, posodica Taste vin, uradni sommelierski odpirač, literatura in delovni zvezek s povzetki vseh predavanj in strokovna revija ter dilomo o uspešno zaključenem izobraževanju, značka Vinski svetovalec Sommelier I.