Kam na pozno trgatev?

Kam na pozno trgatev?

Vinogradništvo in vinska kultura sta že stoletja del slovenske kulturne dediščine in zgodovinska popotnika našega naroda. Lahko bi rekli, da je vino vtkano v naš nacionalni DNK.

Pridelovanje vina se tako v Sloveniji prepleta z družbenimi običaji, ljudsko tradicijo in bogato kulturo. Navkljub temu, da je Slovenija majhna država, imamo ogromno raznolikost vinorodnih okolišev. Vsaka vinorodna dežela ima svoje specifične sorte, ki najbolje uspevajo v določenem podnebju in na določeni vrsti zemlje. Ta raznolikost omogoča produkcijo široke palete vin – od svežih belih do bogatih rdečih, od penečih vin do sladkih desertnih vin.

Ni je čez bogato in veselo trgatev

Trgatev je poseben čas v vinogradništvu, glede na pomen vinogradništva za narodni značaj pa bi lahko rekli, da gre za eno od letnih obdobij, ki sooblikuje narodni karakter. To je čas praznovanja, ko se požanjejo plodovi celoletnega dela in ko se poplačajo vse skrbi. Trgatve so pomemben družabni dogodek, ko se ljudje zberejo in praznujejo.

V Sloveniji trgatve niso le tradicija, temveč tudi priložnost za turizem. Mnogi vinogradniki povabijo turiste, da se jim pridružijo pri trgatvi, kjer lahko obiskovalci doživijo avtentično izkušnjo in spoznajo pravo vinogradniško tradicijo. Poleg tega so organizirani tudi različni festivali, kjer obiskovalci lahko poskusijo različna vina, se udeležijo delavnic in se zabavajo ob glasbi in plesu.

Poleg trgatve je obisk vinorodnih dežel tudi priložnost za raziskovanje slovenske krajine. Lepi vinogradi, srednjeveška mesta, gradovi in kulturne znamenitosti so le nekateri od razlogov, zakaj bi morali obiskati te prelepe dele Slovenije v tem času. 

Bi tudi vi radi doživeli veselo vzdušje na trgatvi?

Pri obiranju grozdja je dobrodošel sleherni par rok, zato vas bodo gospodarji vinogradov praviloma vedno povabili, da se jim pridružite. Največ informacij o organiziranih trgatvah najdete na vinogradniških turističnih kmetijah.

Lahko pa je trgatev le izgovor, da se nato lahko odpravite raziskovat dežele okoli vinogradniških gričev. Odkrijte pohodne poti, ki vas vodijo med vinorodnimi griči in vsrkajte vase nekaj tega prazničnega vzdušja. Tudi kolesarjenje po cestah in poteh med vinogradi je pravi užitek. Pa ne le zaradi čudovitih razgledov, ampak tudi zaradi prijetnih postankov, kjer vam bodo domačini ponudili najboljše iz svojih kleti. Seveda pazite na količine popitega vina, če ste se na pot odpravili na dveh kolesih.

Na koncu dneva, po vseh teh doživetjih, pa ni boljšega kot sedeti ob mizi, obdan z dobrimi prijatelji, in uživati v kozarcu vrhunskega slovenskega vina. To je prava esenca slovenske vinske kulture. Druženje ob dobrem vinu. 

Sedem vinorodnih območij ter časi trgatev

Slovenija je država s sedmimi vinorodnimi območji. Vsako od njih odlikujejo edinstvene lastnosti in različne sorte grozdja, ki jih pridelujejo. Čas trgatve se določi glede na vsebnost sladkorja in kisline v grozdju, ki se razlikuje glede na različne sorte grozdja.

 

Na sezono pa je lahko tudi več kot le ena trgatev! Za nekatere vinske sorte je treba grozdje trgati sredi poletja, kar imenujemo zgodnja trgatev. Sledi redna trgatev, običajno v septembru, ki se zaključi s pozno ali ledeno trgatvijo, ki je primernejša za posamezne sorte sladkega belega grozdja, v oktobru.

Kam na pozno trgatev?

Če želite obiskati pozno trgatev, so tukaj nekatera priporočena območja in grozdne sorte, ki so znane po tej praksi. In ker po pokušanju vin ne smete na cesto, vam svetujemo, da vsaj eno noč preživite pri izbranih ponudnikih namestitev. 

1.   Podravje

o    Grozdne sorte: Sauvignon, Renski Rizling, Chardonnay, Laški Rizling

o    Kdaj: Ponavadi se trgatev začne v oktobru, vendar je točen čas odvisen od sezonskih vremenskih razmer.

o    Kje prespati: Seznam in zemljevid ponudnikov namestitev na širšem področju. 

2.   Posavje

o    Grozdne sorte: Modra Frankinja, Kerner, Laški Rizling

o    Kdaj: Ponavadi v oktobru, odvisno od specifičnih vremenskih razmer.

o    Kje prespati: Seznam in zemljevid ponudnikov namestitev na širšem področju. 

3.   Primorska (Goriška Brda, Vipavska dolina, Kras)

o    Grozdne sorte: Rebula (Goriška Brda je še posebej znana po tej sorti za pozno trgatev), Merlot, Cabernet Sauvignon, Malvazija

o    Kdaj: Trgatev se v teh toplejših območjih lahko začne nekoliko prej, včasih že v septembru, vendar je oktober še vedno glavni mesec za pozno trgatev.

o    Kje prespati: Seznam in zemljevid ponudnikov namestitev na širšem področju. 

Za najboljše izkušnje (pozne) trgatve je priporočljivo, da se pred obiskom posvetujete z lokalnimi vinskimi kletmi ali turističnimi centri. Mnoge kleti organizirajo posebne dogodke ali degustacije med trgatvijo, kar omogoča obiskovalcem, da se neposredno udeležijo tega edinstvenega procesa.

In še enkrat opozorilo, iz vinograda nikoli na cesto. Naj se praznovanje ne sprevrže v tragedijo. Raje uživajte v brezskrbnem vikendu daleč stran od vseh obveznosti. Prepričani smo, da boste uživali.