Kam na pristno izkušnjo martinovanja

Kam na pristno izkušnjo martinovanja

Če bi morali izbrati dan, ki najbolj ponazarja narodni značaj Slovencev, bi velika večina izbrala martinovanje. Ta je globoko vtisnjen v kolektivni duh naroda, ki velja za enega večjih ljubiteljev vina ne zgolj v tem delu Evrope, pač pa tudi širše.  

Ta veseli dan, ko mošt tudi uradno postane vino, s seboj prinese ne zgolj vikend jesenskega rajanja, ampak kar teden ali dva. Navkljub temu, da je pri nas ta čas samoumevno zaprisežen čaščenju vina, pa bi se zmotili, če bi mislili, da je tako tudi drugod. Martinovanje v Sloveniji je torej mednarodno težko primerljivo, česar se Slovenci praviloma ne zavedamo.

Zato vam toplo priporočamo obisk enega izmed mnogih velikih martinovanj. Če želite doživeti pristno izkušnjo martinovanja, je najbolje, da se odpravite naravnost v srce dogajanja - med vinograde in vinarje. Martinovanja ne potekajo samo v vseh vinorodnih regijah Slovenije, ampak se razprostirajo od Sredozemskega morja vse do Panonske nižine.

Ob praznovanju nove vinske letine martinovo prinaša tudi svoje tradicionalne jedi. Poleg perutnine se kot najbolj značilni jedi pogosto pojavljata pečena gos ali raca, servirana z mlinci in dušenim rdečim zeljem. Takšne martinove jedilnike boste našli v mnogih restavracijah po vsej Sloveniji. Seveda pa ne gre spregledati tudi različnih vrst pogač, potic in drugih sladkih dobrot, ki jih lahko poskusite med tem prazničnim obdobjem.

Ste že izkusili pristno praznično vzdušje v kateri od vinskih destinacij? Sedaj, ko veste, da je Martinovanje slovenski unikum, boste na priložnost izkušnje sredi vinorodnih območij morda gledali nekoliko drugače. Katera področja so značilna za pristno in pogosto nepozabno izkušnjo Martinovanja? Poglejmo. 

Prekmurje

Odpravite se lahko na tradicionalne prireditve in pohode po vinorodnem območju Lendavskih goric, da bi tako doživeli pristno izkušnjo krsta mošta, ki nato postane vino. Ta izlet vsekakor izkoristite za vikend v Prekmurju, kjer vam priporočamo, da prespite v Panonski vasi na robu čudovitih prekmurskih ravnic ali pa v Hotelu Termal v Moravskih toplicah, kjer lahko izkusite kopanje v bazenu s črno termo mineralno vodo.

V osrčju Goričkega, nad Mačkovci, morate obiskati Vinsko klet Marof, kjer prostor za degustacije ponuja čudovit razgled na prostrane okoliške vinograde in naravo. V naši ponudbi prejmete degustacijo petih vzorcev vina s sirom in kruhom.

Bela krajina

Odpravite se lahko na tradicionalni Martinov pohod po obronkih Semiča, katerem sledi podelitev priznanj in diplom najboljše ocenjenih vin. Seveda ne bo manjkala niti degustacija izbranih vin. 

Predlagamo, da v Beli krajini ostanete do nedelje in prespite v eni izmed naših ponudbenih namestitev. Predlagamo Glamping hiške Grand Kolpa ali Kmečko hišo Bahor, kjer lahko preizkusite izbrane belokranjske jedi in degustirajte odlična hišna vina ali pa še boljši doma pridelan sok.

Koper in slovenska Istra

V Marezigah vsako leto organizirajo tradicionalno praznovanje Martinje, ki vedno znova predstavlja izjemno priložnost za degustacijo vina lokalnih istrskih vinarjev in uživanje v avtentični domači hrani. Številne vasi v okolici prav tako prirejajo svoje različice Martinovanja, posebno praznovanje tega praznika pa pripravijo tudi v največji lokalni vinski kleti, Vinakoper.

Prespite lahko na Posestvu Brič, dogovorite se lahko tudi za ogled vinske kleti Brič, kjer vas bodo pogostili in razvajali z vrhunskimi vini. Še ena možnost namestitve, pri nas izjemno priljubljena, so Hiške slovenske Istre, ki se nahajajo sredi vinograda s prečudovitim razgledom na Koprski oz. Tržaški zaliv. Kot kulinarično izkušnjo vam svetujemo, da si rezervirate čas za kosilo v restavraciji Brič v Dekanih.

Za še bolj pristno vinsko izkušnjo se odpravite vinsko klet in domačijo Montis ali obiščite ekološko vinogradništvo Rodica.

Posavje 

Na Martinovanje se lahko odpravite tudi v Posavje. Obiščite turistično kmetijo Pudvoi na Bizeljskem, kjer poleg mnogih dobrot pripravijo tudi bizeljsko ajdovo pogačo, poskusili boste lahko vrhunska sortna vina, domače žganje, jabolčnik, sadje in sadne sokove. Tu lahko tudi prespite v sobah v starem kmečkem stilu s pohištvom, ki so ga izdelali sami.

Upamo, da se boste, sedaj, ko veste, da je Martinovanje nekaj zares posebnega, odločili za to zares zanimivo izkušnjo. Ne glede na to, kam se boste odpravili, smo prepričani, da vam ne bo žal.