Konji, glamping, pravljične kašče in neskončne degustacije vin ter domače hrane

Konji, glamping, pravljične kašče in neskončne degustacije vin ter domače hrane

Mnoge starejše lastnike kmetij pri nas skrbi vprašanje nasledstva, saj se mlajše generacije pogosto izseljujejo s podeželja ali pa preprosto nimajo interesa po prevzemu vodenja kmetij. Zato so mnogi slovenski kmetje pričeli vlagati v razvoj nastanitvenih možnosti in tako vstopili v hitro rastoči segment turističnih kmetij. Ta trend se v zadnjih letih ne krepi zgolj pri nas, pač pa v mnogih evropskih državah. Precejšnjo vlogo pri tem imajo tudi evropske subvencije za razvoj podeželja. 

Turistične kmetije postajajo vse bolj priljubljene turistične destinacije zaradi več razlogov. Ponujajo edinstveno izkušnjo v naravi, kjer turisti lahko doživijo pristno podeželsko življenje, preizkusijo domače kmečke jedi in spoznajo tradicionalne kmečke obrti. Vse to je zelo privlačno predvsem za ljudi iz mest, ki želijo pobegniti od vsakodnevnega stresa in doživeti pristno izkušnjo življenja v neokrnjenem naravnem okolju.

Medtem, ko so cene turističnih aranžmajev v zadnjem letu ali dveh izrazito poskočile, turistične kmetije predstavljajo pogosto cenovno ugodnejšo alternativo hotelskim ali apartmajskim nastanitvam. Poleg tega ponujajo mnoge načine kvalitetnega preživljanja prostega časa, kar je v veselje predvsem družinam z majhnimi otroci. Navsezadnje pa gre pri obisku turistične kmetije tudi za spoznavanje drugačnih vrednot, ki so povezane s soodvisnostjo z naravo in njenim spoštovanjem. 

Skratka, mnogi se odločijo za obisk turistične kmetije, ker želijo izkusiti nekaj novega, avtentično doživetje, ki ni povezano s klasičnim in množičnim turizmom. Dodana vrednost v očeh turističnih gostov je tudi to, da imajo turistične kmetije drugačno raven osebne storitve ter poseben tip gostoljubnosti. Ukvarjanje s posamičnim gostom je na takšni kmetiji nekaj samoumevnega, pogosto so gosti deležni individualne izkušnje, ki je prej niso bili vajeni tudi v dražjih turističnih nastanitvah. 

Gosti si turistične kmetije pogosto zapomnijo po toplem sprejemu in pristnem naravnem okolju, saj so turistične kmetije praviloma locirane v slikovitih in mirnih podeželskih krajih, kjer se turisti lahko zares sprostijo in uživajo v naravi. Mnogi ponudniki nudijo različne aktivnosti na prostem, kot so kolesarjenje, pohodništvo, jahanje in ribolov.

Da bi bolje razumeli današnjo ponudbo turističnih kmetij smo preučili nekaj izbranih ponudnikov, ki jih lahko obiščete z našo pomočjo. Zanimalo nas je predvsem, kaj vse lahko počnete na turistični kmetiji.   

Prebudite se v lesenem šotoru sredi pašnika

Se želite prebuditi v objemu neokrnjene narave, s prečudovitim razgledom na dolino? In na pragu lesene hiške zagledati okusen ekološki zajtrk? Na vrhu hriba, sredi pašnika vam na ekološki kmetiji Kozman ponujajo glamping leseno hiško, kjer lahko brezskrbno prespite in si naberete energije za nove podvige, ter se odmaknete od vsakdanjih skrbi.

Rezervirajte si svoj čas na ekološki kmetiji Kozman, ki se nahaja v vasici Podkraj pri Žalcu. Slikovita okolica ponuja ogromno priložnosti za oddih in tudi aktivno preživljanje prostega časa. Bolj romantične duše pa se lahko razvajate v leseni kadi, se opravite na sprehod po bližnjih travnikih in opazujete sončni zahod.

Oglejte si preko 300 različnih vrst nagačenih živali

Kmetija Klančnik leži v Podklancu pri Dravogradu, ob sotočju treh dolin, Dravske, Mežiške in Mislinjske. Na kmetiji se ukvarjajo z več različnimi proizvodnjami, svojim gostom pa pripravijo zanimivo predstavitev kmetije v 160 let stari velbani kleti, pokušino domačih mesnih in mlečnih dobrot, ogled muzeja, vožnjo s turističnim vlakcem, ogled paše damjakov in muflonov ter ogled biološke učilnice v kateri je nagačenih preko 300 vrst živali in seveda domače kosilo.

Zajahajte konja ali se popeljite s kočijo

Ekološka turistična kmetija Vrbnjak, z bogato zgodovino, ki seže v 18. stoletje leži na manjši vzpetini, daleč stran od mestnega vrveža v Kuršincih pri Mali Nedelji. Tam boste uživali v udobni namestitvi idilične okolice, kjer se boste naužili svežega zraka, miru in tišine. Na voljo imajo veliko aktivnosti, kot so jahanje konj, vožnja s kočijo, kolesarjenje, ribolov in pikniki ob majhnem, romantičnem jezercu. Kmetija je obdana s travniki in gozdom, ki kar kličejo po sprehodih. Pri jih boste lahko okusili zelenjavo iz domačega vrta iz ekološke pridelave, meso iz tünke, zaseko, domače klobase in salame ter domač kruh iz krušne peči. V bližnji okolici lahko obiščite tudi termalno kopališče.

Izkusite izbrana vina in pršut na Krasu

Kmetija Sanabor leži v kraškem naselju Ravnje, nedaleč od Štanjela. Marljiva roka družine Sanabor vzgaja vrhunska vina številnih sort. Svoje vrhunsko grozdje že desetletja predelujejo v vino, nedavno pa so pri Sanaborjevih predstavili še lastne penine. Zgodovina sega že v začetek 1920, med 2. svetovno vojno je bila njihova klet poškodovana, v letu 2002 pa so jo posodobili v vinsko klet, kjer letno proizvedejo približno 12.000 steklenic. Najbolj znana in večkrat nagrajena je Palidia (malvazija), odlični pa sta tudi Floridia (modri pinot) in Ambrosia (muškat). Bogata rdeča zemlja in lapor se kažeta in spregovorita v Sanaborjevi žlahtni kapljici.

Toplo priporočamo dnevni obisk kmetije in degustacijo izbranih vin, seveda vam bodo pripravili buteljko za domov ter postregli z vrhunskim pršutom. 

Prespite v pravljični kašči ob potoku na robu gozda

Kmetija Šeruga, ki leži le lučaj stran od znamenitega Otočca, se ponaša z desetimi čudovitimi rustikalno opremljenimi dvoposteljnimi sobami, gostom, ki si želijo romantičnega oddiha na samem, pa ponuja tudi možnost namestitve v kašči, prelepi prenovljeni leseni hiški iz leta 1832, ki stoji ob potoku na robu gozda. Med oddihom se boste na kmetiji lahko v hladu žuborečega potoka predajali počitku, poskušali cviček z domačega vinograda ali pa se za osvežitev telesa in zbistritev duha preizkusili v opravljanju kmečkih opravil. Poleg tega lokacija domačije predstavlja tudi popolno izhodišče za izlete v naravi, saj se vam tu ponujajo neskončne možnosti za sprehode, ribolov, kolesarjenje, vožnjo s kočijo, jahanje v konjeniškem centru, kopanje v bližnjih toplicah ali reki, čolnarjenje, rafting in še in še. 

Priporočamo bivanje v kašči ali pa se odločite za 3  nočitve v apartmaju z domačim zajtrkom.

To seveda niso vse ponudbe turističnih kmetij, ki jih najdete v naši ponudbi, ampak samo njen izsek. Raziščite našo ponudbo s področja kmečkega turizma in se odločite za nekoliko drugačno izkušnjo. Ne boste razočarani!