Mir, hladen zrak in štirje razlogi za poletje v gorah

Mir, hladen zrak in štirje razlogi za poletje v gorah

Klimatske spremembe v zadnjih letih prinašajo vse bolj vroča poletja, kar pa nikakor ne odvrne milijonov Evropejcev, da se vsako poletje zgrnejo na obale Sredozemskega in Jadranskega morja. Po pričakovanjih tako slovenskih kot hrvaških turističnih delavcev se letos znova obetajo rekordni obisk. Kar pomeni vnovične zastoje na cestah ter gnečo na plažah. Trume turistov kot kaže ne bo odvrnilo niti še eno sezonsko zvišanje cen, ki bo letos, tudi zaradi uvedbe evra, na Hrvaškem cene dvignilo za približno 20 odstotkov. 

Se pa vse več Evropejcev v mesecih julij in avgust raje odpravi v gorski svet. Zgolj za primerjavo: povprečne dnevne temperature se poleti ob Jadranu gibljejo med 20 stopinj Celzija ponoči in 29 stopinj Celzija čez dan, v gorskem svetu pa te znašajo med 23 stopinj Celzija podnevi in hladnih 13 stopinj Celzija ponoči (primerjali smo podatke Pulja in Kranjske gore). Če niste pristaš izpostavljanja vročemu soncu in razbeljenem betonu, je razlika v temperaturah vsekakor dober argument za letošnje poletje v gorah. 

A dejavnik ugodnejše klime vsekakor ni edini, pa morda tudi ne najpomembnejši razlog, zakaj je poleti smotrno del počitnic preživeti v višje ležečih krajih.

Raznolikost narave

Gore ponujajo čudovito in pestro naravo. Čeprav so obalne destinacije vsekakor zelo lepe, pa gore omogočajo edinstvene izkušnje in razglede, ki jih na morju ne boste našli. Relief gorskega sveta je vsekakor bolj raznolik, kot neskončna ravnica morske gladine. K temu prištejte še raznolikost rastlinskega in živalskega sveta ter uživanje v osupljivih razgledih z vrha gora, če se odločite, da se boste na njih povzpeli.

Aktivnosti na prostem

Gore so odlično okolje za številne aktivnosti na prostem. Športno udejstvovanje je seveda neprimerljivo lažje ob nižjih, kot zelo visokih, temperaturah. Lahko se ukvarjate s pohodništvom, planinarjenjem, gorskimi kolesarjenjem, plezanjem, raftingom, jahanjem in še veliko drugimi aktivnostmi. To je odlična priložnost za ljubitelje adrenalina in tiste, ki si želijo bolj aktivnega oddiha.

Zdravstvene koristi

Gorski zrak je ima številne zdravstvene koristi, saj višje nadmorske višine ponujajo manjšo vsebnost alergenov in raznih onesnaževalcev ter bolj čist zrak. Pobeg v gore lahko koristi tistim z dihalnimi težavami, saj je zrak običajno hladnejši, suh in manj vlažen. Poleg tega so pohodništvo, planinarjenje in druge aktivnosti na prostem odličen način za krepitev fizične kondicije in izboljšanje splošnega, tako fizičnega kot psihičnega, stanja.

Kulturna dediščina

Gorski svet je tudi bogat s kulturno dediščino. Obiščete lahko tradicionalne planinske vasi (pomislite na Veliko planino), zgodovinske cerkve, gradove in ​​druge kulturne spomenike, ki jih lahko raziskujete med obiskom gora. Tako združite naravne lepote s kulturnimi doživetji.

Smo pridobili vašo pozornost? Sedaj pa vas bomo navdušili z nekaj predlogi o tem, kaj početi, kje spati in kje najti odlično kulinarično doživetje. Za vsako področje smo za vas izbrali tri predloge.

Začnimo z aktivnostmi:

Enodnevni vzpon na Triglav

S pomočjo izkušenih vodnikov lahko varno osvojite Triglav, ki se ponaša z 2.864 metri nadmorske višine. Vodniki pri Altitude Activities so certificirani pri Zvezi planinskih vodnikov Slovenije in bodo poskrbeli, da boste med plezanjem na Triglav ves čas 100% varni. Ker gre za zahtevno nalogo je pomembno predvsem, da ste dobro fizično pripravljeni. Spopadli se boste s 1.950 metri višinske razlike, kar bo skupaj zneslo približno 12-14 ur hoje. Za popolno varnost je zraven vključena še izposoja opreme.

Kolesarjenje po Poljanski dolini

Dežela pod Blegošem že od nekdaj navdihuje z naravo in svojo zgodovino. Kolesarjenje po Poljanski dolini je pravi kraj za ustvarjanje spominov in emocij, tako za zahtevne kot nezahtevne kolesarje. Po hribih vodijo pohodniške in kolesarske poti, ki so s svojo lepoto in zgodbami pravo prizorišče za raziskovanje. Podajte se na nepozaben izlet in sprostite svoje misli v čudoviti naravi. Kolesarski izlet traja 6h, pod vodstvom kolesarskega vodnika. Poskrbljeno je tudi za kolesarsko opremo – električno kolo in kolesarsko čelado, nahrbtnik in vetrovko.

Najem E-foil deske na Bledu

Tudi v idiličnem gorskem okolju lahko uživate v vodnih športih. E-foil je eden najnovejših revolucionarnih konceptov v industriji vodnih športov. To je deska na električni pogon, opremljena s posebnim smernikom. Ko deska doseže določeno hitrost, se dvigne iz vode, kar povzroči učinek “lebdenja”. Za razliko od tradicionalnih foil desk e-foil ne potrebuje moči valov ali vetra, da bi se dvignil nad vodo, saj ga poganja baterija in propeler. Zato so idealni za ravne vode, kot so jezera in mirna morja. Albatross e-foil deske so zasnovane tako, da so uporabniku prijazne, kar začetnikom omogoča hitro osvojitev prvin tega čudovitega športa.

VR Zipline s Triglava in ogled muzeja za dve osebi

Obiščite Slovenski planinski muzej v Mojstrani, kjer boste na zabaven način odkrili bogato zgodovino gorništva. Oglejte si predstavitveni film in preizkusite njihove virtualne vsebine. Virtualno se boste lahko spustili tudi s Triglava, lahko se boste podali v podzemne jame, ali pa obiskali okoli 30 slovenskih vrhov. Izkušnja bo nedvomno zabavna in nepozabna.

Seveda boste na Gorenjskem našli kar nekaj vrhunskih restavracij. Predlagamo, da obiščete vsaj eno od naših treh predlogov:

Restavracija Sunrose 7

Restavracija Sunrose 7 v sklopu istoimenskega hotela se nahajata ob reki Belci na zasebnem vrtu v Bohinjski Bistrici ob Cecconijevem parku. Ta znamenita lokacija je že vse od leta 1890 razvajala goste, ki so jih privabljale sence kostanjevih krošenj in dober glas iz devete vasi o odlični hrani, prijaznem osebju in melodijah rečnega toka. Danes se pohvalijo z odlično slovensko kavo, domačimi slaščicami, pitami, piškoti in drugimi prigrizki. Bohinjske dobrote so zapakirali v recepte, ki so jih z ljubeznijo predale naše babice.

Restavracija Zlatovčica

Restavracija Zlatovčica se nahaja v Hotelu Jezero tik ob Bohinjskem jezeru v osrčju Julijskih Alp, kjer si lahko napolnite pljuča s svežim zrakom in ob sončnem zahodu občudujete prekrasne barve gora. A la carte restavracija s pokrito teraso Zlatovčica nudi izbrano hrano in bogato vinsko ponudbo najboljših slovenskih vinarjev. Riba z Bohinjskega jezera – zlatovčica – po njej nosi ime restavracija, je njihova specialiteta. V dnevnem meniju kuharski mojstri združijo okuse in sezonske dobrote. Restavracija je znana po pestri ponudbi ribjih in ostalih jedi, širokem izboru slovenskih vrhunskih vin in sladic iz domače slaščičarne.

Restavracija Hotel Bohinj

Restavracija v Hotelu Bohinj je z notranjostjo, ambientom in vrtom močno vpletena v bohinjske zgodbe in tradicijo lokalnega okolja. Zaupajte njihovim kuharskim mojstrom, ki vas bodo razvajali s svojim prefinjenim občutkom za sezonske ter tradicionalne gurmanske pozdrave s sodobno in lokalno noto. Podajte se na kulinarično raziskovanje Bohinja in odkrijte odlično kulinariko, ki razkriva značaj tega predela Slovenije.

Utrujeni, a siti, boste po dolgem dnevu kar padli v posteljo. Dodajamo še tri predloge za bivanje na Gorenjskem:

Penzion Berc

Butični hotel, ki ga vodi že tretja generacija družine. S spoštovanjem ohranjajo predanost tradiciji, zaradi česar se na vsakem koraku čuti mirno in domače vzdušje, hkrati pa sledijo sodobnim trendom na področju interierja in eksterierja ter vrhunske kulinarike. Penzion leži na mirni lokaciji sredi razgibane blejske krajine, ki se na zahodu dviga v mogočne Julijske Alpe. Od mestnega jedra Bleda, enega najlepših in najstarejših turističnih krajev v Sloveniji, je oddaljen le tri minute hoje – enako blizu je tudi Blejsko jezero. Tekom bivanja boste doživeli in občutili več kot 100-letno tradicijo, vtkano v vsak kamen.

Hotel Triglav Bled

Hotel se ponaša z razgledom na Blejski otok. Svetle in okusno opremljene sobe krasijo umetnine in izbrano stilsko pohištvo iz preteklosti. Prijeten ambient bo naredil vaše bivanje čarobno in nostalgično. Na voljo je uporaba notranjega bazena in finske savne ter sobe za počitek in branje. Njihova restavracija je polna okusnih jedi, ki tradicionalnim slovenskim jedem vnašajo pridih sodobne interpretacije. Na voljo je tudi brezplačna uporaba notranjega bazena in finske savne ter sobe za počitek in branje.

Za konec moramo dodati, da je seveda izbira med morjem in gorami odvisna od vaših osebnih preferenc. Nekateri ljudje imajo raje morsko vzdušje, medtem ko drugi uživajo v gorah. Pomembno je, da izberete destinacijo, ki vam najbolj ustreza in omogoči, da se to poletje spočijete in razvajate. Ravno razvajanje je naša misija, katero zagovarjamo že leta. Zato si to poletje privoščite nekaj posebnega, kar si boste za dolgo zapomnili.