Najbolj kreativne teambuilding možnosti za podjetja

Najbolj kreativne teambuilding možnosti za podjetja

Navkljub temu, da so ljudje sodelovali pri opravljanju skupnih delovnih nalog že od samega začetka civilizacije, se je koncept teambuildinga razvil šele v prvi polovici 20. stoletja.

Po prvi svetovni vojni je oče sodobnih odnosov z javnostmi, legendarni Edward Bernays, ki je splošni javnosti najbolj poznan po promociji cigaret Lucky Strike s pomočjo newyorških feministk, pričel preučevati človeške misli in čustva kot način prepričevanja za nakup določenih izdelkov.

Ta prva behavioristična dognanja so bila povod za Hawthornovo študijo, ki je preučevala kako z istimi vzvodi krepiti produktivnost delavcev. Njen avtor Elton Mayo je ugotovil, da boljši odnosi med delavci vodijo k boljši učinkovitosti, zato njegova študija, izvedena v čikaški tovarni Hawthorne, velja za temeljno dognanje iz katerega izhajajo sodobne prakse teambuildinga.

Kateri so osnovni vedenjski vzvodi, na katerih temeljijo sodobni teambuilding izzivi?

Teambuilding je proces, ki temelji na doseganju boljše povezanosti med zaposlenimi, ki skupaj delajo za isti cilj. Povezanost je rezultat utrjenih in izboljšanih odnosov med posamičnimi zaposlenimi, kar lahko podjetju prinese boljše poslovne rezultate s pomočjo izboljšane medsebojne komunikacije, načrtovanja, sodelovanja in motiviranja. Vse skupaj pa temelji na tem, da se zaposleni izven delovnega okolja med izvajanjem zabavnih nalog spoznajo v drugačnem okolju, se zbližajo in se naučijo delovati kot usklajena ekipa.

Koristi teambuildinga

Zaposleni, ki so se bolje spoznali izven delovnega mesta, bodo tako ustvarjene medsebojne vezi prenesli tudi na sodelovanje v delovnem okolju. Neposredne koristi skupinskega teambuildinga so dokaj obsežne, a jih lahko strnimo na sledeče:

-         medsebojno mreženje, druženje in spoznavanje,

-         skupinska prizadevanja in medsebojno spodbujanje,

-         tekmovalnost,

-         vzpostavitev skupinskega duha,

-         sodelovanje in skupno doseganje ciljev,

-         večja pripadnost podjetju,

-         povezovanje med oddelki,

-         odkrivanje novih vodij itd.

Kako inovativni so ponudniki teambuildinga?

V naši obsežni ponudbi smo poiskali najbolj zanimive primere teambuilding ponudnikov v Sloveniji in na Hrvaškem.

Pri kreativnosti različnih možnosti vsekakor prednjači Hrvaška, na čelu z Zagrebom. V Sloveniji lahko izbirate predvsem med bolj klasičnimi možnostmi kot so paintball ali escape room, kot zanimiv in kreativen princip lahko izpostavimo pobeg iz rudnika v Trbovljah. A kot rečeno, najbolj domiselne ideje za teambuilding boste našli v Zagrebu, predstavimo pa jih v nadaljevanju.

Pobeg iz rudnika v Trbovljah

Trboveljski rudnik se zapira in z njim tudi vse njegove skrivnosti. V najglobljih rovih je prišlo do nesreče in »štajger« poziva k takojšnji akciji. Zbrati je potrebno junaško ekipo reševalcev, ki bo rudarje rešila iz temnih globin… Kdo bo kos nalogi? Ste dovolj pogumni, da se spustite v temne globine trboveljskega rudnika? V edinstveni sobi pobega se z ekipo 3 do 6 igralcev podate na misijo reševanja ponesrečenih rudarjev. Opremljeni s pravo rudarsko opremo ter sodobno tehnologijo morate združiti moči, da rešite vse uganke in izzive ter se varno prebijete na površje.

Sensperience doživetje, Zagreb

Sensperience je najglobja, edinstvena in interaktivna igra, ki ni podobna sobi za pobeg ali hiši strahov. V tej igri ni ugank, ki jih bi morali rešiti, kod, ki bi jih bilo potrebno razvozlati ali napačnih odločitev, ki vam bi onemogočile možnosti pobega.

Igra poteka po principu ekipnega igranja, od 2 do 5 igralcev in traja 90 minut. Celotna igra se odvija sede na stolu in z zavezanimi očmi. V prvih nekaj minutah boste pozabili, da ničesar ne vidite, saj boste pozornejši na zvoke, vonjave, dotikali se boste predmetov in se pogovarjali z ljudmi, ki jih boste srečali v igri. Vaš “game master” bo vodnik, ki vam bo pomagal videti in osmisliti domišljijski svet, v katerem se boste znašli.

V igri boste izkusili močna čustva in adrenalin medtem, ko vas v resničnem svetu pravzaprav nič ne bo ogrožalo. Sensperience je nedvomno najbolj čutna igra, ki jo lahko doživite. Čaka vas 90 minut avanture, ki bo popolnoma prevzela vaša čutila. Ali si upate pobegniti iz resničnosti in oživiti igro v svoji domišljiji?

Terrible Creations, Zagreb

Terrible Creations je kreativni kolektiv snovalcev iger z vživljanjem v vloge (LARP oz. Live Action Role Play), ki deluje od leta 2014. Igre potekajo v živo, v realnem času in prostoru in v neposredni interakciji z drugimi igralci. Skoraj tako je, kot da bi vstopili v filmsko sceno ali gledališko predstavo. Tu niste le pasivna publika, pač pa je od vaših besed in odločitev odvisno, kako se bo zgodba zapletla in razpletla.

Igre so prilagojene začetnikom, zato vam za sodelovanje ni treba znati igrati ali si zapomniti besedila. Vse si boste izmislili sproti v skladu s pravili in smernicami, ki jih boste dobili pred igro. Ne glede na to, ali ste takšne igre že igrali ali ne, vas bo izkušnja popeljala v nov svet in vsak teambuilding spremenila v nepozabno doživetje.

V naši ponudbi vas čakajo različne skupinske igre z vživljanjem v vloge. Izberite svojo in se s sodelavci zabavajte na popolnoma drugačen način!

Bubble Football, Zagreb

Ekstremni nogomet je pravi hit, ki je obnorel cel svet, in je prišel tudi v Zagreb. Tekme se praviloma igrajo z 10 igralci, 5 proti 5. Število sodnikov je odvisno glede na velikost terena. Menjave so leteče, sama tekma pa se igra trikrat po 15 minut. Začetni udarec se izvede kot pri vaterpolu, kjer igralci na liniji čakajo na sodnikov znak. Bubble Football je eden izmed najvarnejših in najzabavnejših športov. Pri vsakem športu se je potrebno držati določenih pravil in tudi tukaj vas odgovorni najprej seznanijo s pravili, da lahko vaša igra poteka tekoče.

Če vam je dolgčas med igro klasičnega nogometa ali iščete nekaj novega, zanimivega in drugačnega, preizkusite bubble nogomet. Ta oblika nogometa je nepozabna zabava za vse starosti ne glede na nogometni talent.

Escape room Arena, Zagreb

Escape room Arena se nahaja v Zagrebu in je pravi kraj za tiste, ki želijo preizkusiti svoje možgane ob vnaprej zastavljenih nalogah. Postanite tajni vohun 007, odkrijte skrivnost umora detektiva Johna Monroeja in se ukvarjajte z oropanim muzejem ter številnimi drugimi zabavnimi igrami v družbi vaših sodelavcev.

Vaša ekipa ima 60 minut, da pobegne iz zaklenjene sobe ter najde rešitve za izpust. Pot do tja je dolga. Premagati bo potrebno cel sklop logično povezanih problemov in nalog, razbrati kode, poiskati sledi in kar je najpomembneje - delati boste morali v skupini. Izbirate lahko med petimi različnimi tematikami, kjer lahko uživate v aktivnem druženju z vašimi najbližjimi.

V kompleksu Escape room Arene se nahaja tudi klub Paddock, kjer so za vas pripravili osvežilne pijače, kjer se boste lahko dobro pripravili na igro. Na avanturo se lahko podate brez kakršnegakoli znanja in predhodnih izkušenj, pripravite se le na logistiko pobega, ki vam bo predstavljal pravi izziv.

Istra Adventure

V hrvaški Istri, natančneje v kraju Barban Istra Adventure ponuja vrsto razburljivih športnih dejavnosti. Najbolj atraktivno je raziskovanje safarija z različnimi vozili, na primer z vozilom quad (štirikolesnik), jeepom, kajakom ali buggyjem. Slednji je motorno vozilo z velikimi kolesi brez kabine. Peljali se boste po “off road” progi, čez gozdne poti, vzpetine in kamenje vse do morja. Vmes boste lahko občudovali prečudovito istrsko pokrajino, spoznavali majhne avtentične kraje in sprostili ogromno adrenalina.

Doživite nepozabno istrsko avanturo s spoznavanjem njene obale, morja, gozda in gastronomskih užitkov z ekipo Istra Adventure.

Kuharski tečaj Etno Art Chef

Etno Art Chef je kuharski tečaj, kjer se hrana, druženje in kuhanje po preizkušenih receptih spremenijo v edinstveno zabavno in poučno gastronomsko izkušnjo. Po nakupu sestavin po dve osebi po navodilih  pripravljata obroke v sodobno opremljeni kuhinji pod vodstvom profesionalnega kuharja, ki poskrbi, da udeleženci usvojijo vsa znanja in spretnosti ter se obenem neskončno zabavajo. Po koncu delavnice boste v prijetnem vzdušju uživali v okušanju pripravljenih jedi.

Etno Art Chef organizira tudi kulinarične teambuildinge, ki udeležencem pomagajo prepoznati njihove vrline in šibkosti, sprostijo napete odnose med sodelavci in jim pomagajo pri odkrivanju novih strategij za izboljšanje produktivnosti. Pridružite pa se lahko tudi degustacijam in predstavitvam hrane, piva in vina pod strokovnim vodstvom priznanih hrvaških kuharjev, sommelierjev in nutricionistov ter tako odkrijete vonje in okuse Hrvaške in drugih dežel.

V naši ponudbi prejmete pijačo dobrodošlice, kuharski tečaj in večerjo, kjer boste uživali v okusih pripravljenih jedi. Vsekakor popolno darilo za kulinarične navdušence.

Ne glede na to, za katero možnost se boste odločili, smo prepričani, da boste s skupinskimi teambuildingom v podjetju izboljšali povezanost med zaposlenimi in v bodoče dosegali tudi boljše poslovne rezultate.