Najlepše kolesarske poti Slovenije in Hrvaške

Najlepše kolesarske poti Slovenije in Hrvaške

Daljinske kolesarske poti so nekoliko daljše kolesarske povezave, ki prečkajo slikovite pokrajine in vključujejo naravne in kulturne znamenitosti posamičnih regij. Nekatere od teh poti so del mednarodnih kolesarskih povezav.

Praviloma so primerne tako za izkušene kolesarje kot za začetnike in tudi družine. Ko se utrudite, si lahko oddahnete na počivališčih ob poti in poiščete specializirane kolesarske nastanitve, kjer bodo poskrbeli tako za vas kot za vaše kolo.

Slovenija in deloma tudi Hrvaška zaradi svoje lege na prehodu med gorskim in sredozemskim svetom nudita kar nekaj daljših kolesarskih poti, ki so primerne - vsaj v posamičnih delih - tudi za družine. 

Kolesarska pot Alpe Adria

Ena mednarodno najbolj priljubljenih kolesarskih poti povezuje tri države: Avstrijo, Slovenijo in Italijo. Pot sega od avstrijskega Salzburga na severu do italijanskega mesta Grado ob Jadranskem morju na jugu. Skozi svojo pot vodi skozi slikovite pokrajine Alp, kraško regijo in obalna območja Jadranskega morja.

Pot je dobro označena z ustrezno signalizacijo in ponuja možnosti za počitek, prenočevanje in oskrbo v različnih mestih in naseljih ob poti.

Med vožnjo po kolesarski poti Alpe Adria se kolesarji lahko ustavijo in uživajo v naravnih lepotah, kulturni dediščini ter lokalni kulinarični ponudbi regij, skozi katere poteka. Pot se vije ob vznožju prelepih alpskih vrhov in vodi skozi slikovite vasi in mesta, kjer se prepletajo različne kulture in tradicije.

Kolesarska pot Alpe Adria je primerna tako za rekreativne kolesarje kot tudi za izkušene kolesarje, ki iščejo izziv in želijo doživeti raznolikost pokrajin v treh državah.

Natančnejše informacije o posameznih segmentih najdete na spletni strani Eurobike

Po Parenzani in Montenari skozi Istro

Parenzana je bila nekoč železniška proga, ki je povezovala naselja na območju Istre. Ime "Parenzana" izhaja iz italijanskega imena za mesto Poreč (Parencana). Proga je bila zgrajena v začetku 20. stoletja in je delovala med letoma 1902 in 1935. Sledila je slikoviti poti skozi hribe, vinograde in oljčne nasade ter povezovala več mest, vključno z italijanskim Trstom in slovenskim Koprom.

Danes je Parenzana znana kot priljubljena kolesarska in sprehajalna pot, ki sledi nekdanji trasi železnice. Pot je postala priljubljena turistična atrakcija, saj ponuja čudovite razglede na istrsko pokrajino in omogoča obiskovalcem, da spoznajo zgodovino in naravne lepote regije. Na poti lahko občudujete ohranjene železniške mostove, tunele in postajališča ter se ustavite v slikovitih mestih in vasicah ob poti. Parenzana je tako postala simbol turistične ponudbe Istre in privablja številne kolesarje, pohodnike in ljubitelje narave. Več informacij glede posamičnih segmentov najdete na spletni strani Parenzana,

Ena od manj znanih kolesarskih poti po Istri pa je Montenara, ki vas bo popeljala s sončnih plaž in živahnega poletja naravnost v srce mirnega, hribovitega istrskega notranjega dela. Pot se prične v Umagu in konča v Bujah, vmes pa vas navdihujejo najlepši kraji Istre, z srednjeveškimi mesti Oprtalj in Motovun, Vižinada, z nepozabnim pogledom na Motovun in dolino reke Mirne.

Natančne napotke za pot, vključno z GPS mapo najdete na spletni strani Istria bike

Dravska kolesarska pot v Sloveniji in na Hrvaškem

Kolesarska pot ob reki Dravi prečka štiri države (Italijo, Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško), v celoti je dolga približno 710 km. Začetek poti se nahaja v bližini izvira reke Drave na toblaškem polju v Italiji. 

Prvih 70 kilometrov poti ponuja super izkušnjo, saj se večino časa spušča navzdol. Kolesarska pot nato prečka avstrijsko Koroško in pri Viču vstopi v Slovenijo. Nadaljuje se skozi Dravograd, Radlje ob Dravi, Maribor in Ptuj ter se razteza vse do Ormoža in Središča ob Dravi. Po 145 kilometrih prečka mejo in vstopi na Hrvaško. Reka Drava in kolesarska pot se nato nadaljujeta v smeri Varaždina, kjer se po 63 kilometrih reka Mura (znana tudi po svoji kolesarski poti - Murska kolesarska pot) izliva v reko Dravo. Končni del poti poteka skozi Hrvaško, vendar je treba opozoriti, da pot v tem delu še ni v celoti urejena in označena za kolesa. 

Priporočamo, da si ogledate šest predlaganih dnevnih etap, katere natančne opise najdete na spletni strani Dravabike.

Nekaj naših najljubših kolesarskih dogodivščin

Če želite še nekaj dodatnih predlogov, ki so primerni za dnevne izlete, vam razkrijemo nekaj naših najljubših kolesarskih doživetij.

Kolesarjenje z električnim kolesom po Poljanski dolini z vodičem in tehnično podporo je primeren dnevni izlet za tudi tiste z manj fizične kondicije. Podobno se lahko z električnim kolesom odpravite na raziskovanje Krasa ali Pohorja.

Na Gorenjskem si lahko izposodite gorsko kolo in se odpravite raziskovati manj znane poti okoli Bleda in Bohinja ali Kranjske gore. Do najlepših razgledov praviloma vodijo makadamske ali še slabše urejene poti, zato je vredno vašega truda.

Če pa želite nekaj zares posebnega se lahko napotite na raziskovanje rudnika v Mežici z gorskim kolesom. Skozi rove vodi namreč skoraj 5 km kolesarske poti, za zaključek pa si lahko muzej Podzemlje Pece ogledate kar iz kajaka. Gre za zares edinstveno izkušnjo, kateri se vsekakor splača nameniti poseben dnevni izlet na Koroško. 

Če je možno ali pa če niste v najboljši formi, se odločite za električno kolo, saj boste tako premagali večjo razdaljo in doživeli več. Bodite pozorni tudi na to, da boste ob izposoji kolesa dobili ustrezno čelado. Na pot torej previdno, predvsem pa z užitkom!