Pet wellness tretmajev, s katerimi je možno zmanjšati obseg problematičnih delov telesa

Pet wellness tretmajev, s katerimi je možno zmanjšati obseg problematičnih delov telesa

Pomoč pri hujšanju ali zmanjševanju obsegov problematičnih delov telesa že vrsto let velja za svojevrsten sveti gral wellness industrije. Mnogi ponudniki različnih tretmajev vneto iščejo načine, s katerimi bi lahko brez telesne vadbe in brez spremembe prehranjevalnih navad vidno pripomogli k hujšanju in bolj estetskem videzu. 

Tudi v naši ponudbi je veliko tretmajev, ki sicer ponavadi ne obljubljajo izrecno, da boste z njihovo pomočjo shujšali, vsekakor pa obljubljajo, da se z njihovo pomočjo lahko zmanjša obseg problematičnih delov telesa. Mnogi od teh tretmajev pogosto privedejo do pozitivnih učinkov, a naj opozorimo, da so učinki različnih metod od posameznika do posameznika drugačni. 

Pregled različne, na spletu dostopne, strokovne literature, med tretmaje, ki naj bi omogočili zmanjšanje obsega nekaterih delov telesa, uvrsti sledeče tehnike:

Limfna drenaža

Limfna drenaža je masažni tretma, ki se osredotoča na spodbujanje pretoka limfe v telesu. To je brezbarvna tekočina, ki se nahaja v limfnem sistemu in igra ključno vlogo pri odstranjevanju odpadnih snovi in ​​odvečne tekočine iz telesa.

Pri limfni drenaži terapevt uporablja nežne, ritmične masažne gibe, ki spodbujajo pretok omenjene tekočine v telesu. Masaža se začne na limfnih vozlih v predelu vratu, kjer se limfa zbira in nato nadaljuje po telesu v smeri srca. Masažni gibi se izvajajo z nežnim pritiskom in v obliki krožnih gibov. Tako se spodbuja delovanje limfnega sistema in izboljšuje pretok limfe, kar pomaga pri odstranjevanju odvečne tekočine, toksinov in drugih odpadnih snovi iz telesa.

Limfna drenaža je zelo nežna in sproščujoča terapija, ki lahko pomaga pri različnih težavah, kot so otekanje, celulit, utrujenost, bolečine v mišicah in še več. Prav tako se lahko uporablja kot preventivni ukrep za ohranjanje zdravja limfnega sistema in izboljšanje splošnega počutja.

Maderoterapija

O tej vrsti masaže smo že pisali, zato naj tokrat na kratko povzamemo. Gre za poseben tip masaže, ki se izvaja z uporabo lesenih pripomočkov različnih oblik in velikosti. Ti so običajno izdelani iz lesa cedre, bukve ali drugih vrst lesa in so oblikovani tako, da se prilegajo različnim delom telesa.

S pomočjo teh lesenih pripomočkov se izboljša tonus kože, zmanjša obseg problematičnih delov in pospeši limfno drenažo ter izboljša prekrvavitev. Masažni gibi lahko razbijejo maščobne celice in pospešijo njihovo izločanje iz telesa.

Maderoterapija je neinvazivna in nima stranskih učinkov. Terapija je primerna za vse tipe kože in se lahko uporablja na različnih delih telesa, vključno z boki, trebuhom, stegni, zadnjico in rokami. Metoda je vsekakor sproščujoča in pomaga tudi pri izboljšanju splošnega počutja.

Kavitacija

Kavitacija je nekirurški kozmetični postopek, ki uporablja visokofrekvenčne zvočne valove za razgradnjo maščobnih celic v telesu. Te manjše delce lahko nato telo naravno izloči preko limfnega sistema.

Postopek se izvaja s pomočjo posebne kavitacijske naprave. Pri postopku se na posamičen del telesa nanese poseben gel, nato pa se na to področje usmeri ultrazvočne valove z omenjenim kavitacijskim aparatom. Valovi prodrejo v globlje plasti kože in maščobnih celic, kjer jih razgradijo. Med postopkom lahko občutite rahlo segrevanje na območju, kjer se izvaja kavitacija.

Kavitacija naj bi tako pomagala zmanjšati obseg na določenih področjih telesa, kot so trebuh, boki, stegna, zadnjica in roke. Postopek je primeren za ljudi, ki imajo težave z odvečno maščobo in želijo izgubiti težo na določenih področjih telesa, ki so težje dosegljiva z dieto in vadbo.

"Body wrapping"

Body wrapping je kozmetični postopek, ki vključuje ovijanje telesa v posebne folije (ali oblačila), ki vsebujejo različne sestavine, kot so gline, alge, kofein, hialuronska kislina, olja in druge sestavine, ki naj bi izboljšale izgled kože in zmanjšale obseg nekaterih delov telesa.

Postopek običajno poteka tako, da se koža najprej pripravi z nežnim pilingom, nato pa se nanese mešanica izbranih sestavin na telo, ki se ga nato ovije. Sestavine naj bi nato delovale na kožo in podkožno maščobo ter izboljšale prekrvavitev in limfno drenažo. Postopek traja običajno od 30 do 60 minut, medtem ko stranka počiva ali opravlja kakšne sproščujoče dejavnosti.

Body wrapping naj bi imel več učinkov na telo, vključno s pomočjo pri izgubi teže, zmanjšanju celulita, zmanjšanju obsega določenih delov telesa, izboljšanju tonusa in teksture kože, odpravljanju toksinov iz telesa in izboljšanju cirkulacije in limfne drenaže.

Anticelulitna masaža

Anticelulitna masaža je metoda, ki se izvaja s posebnimi tehnikami masaže, namenjenimi zmanjšanju videza celulita in izboljšanju tonusa kože.

Med masažo se uporablja močnejši pritisk in posebne tehnike, ki spodbujajo pretok krvi in limfne tekočine v podkožnem tkivu, kar lahko pomaga pri razgradnji maščobnih celic in zmanjšanju videza celulita. Masaža se običajno izvaja z uporabo olja ali gela, ki lahko vsebujejo sestavine, kot so kofein, rdeča paprika, alge ali hialuronska kislina, ki naj bi izboljšale učinke masaže.

Anticelulitna masaža lahko pomaga zmanjšati videz celulita in izboljšati videz kože. Vendar pa ni rešitev za izgubo teže ali odpravljanje celulita in učinki so lahko začasni. 

Izločanje strupov pogosto podcenjen stranski učinek

Ne glede na obljube o izgubi teže in zmanjšanju obsega problematičnih delov je gotovo predvsem to, da se boste po vsaki od navedenih tehnik skoraj gotovo počutili bolje, nekatere od njih pa imajo pomemben (stranski) učinek, ki pogosto ne dobi dovolj pomena. Izločanje različnih strupov iz telesa je izjemno pomembno za dolgoročno zdravje in tudi nemalokrat pogoj za uspeh na področju izgube odvečnih kilogramov ali pa centimetrov. 

Ne glede na to, za katero metodo se boste odločili, je na mestu opozorilo: pri izbiri tretmaja je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo svetoval, katera metoda bo najbolj ustrezna glede na vaše individualne potrebe in cilje.