Poletni čari slovenskih in hrvaških jezer

Poletni čari slovenskih in hrvaških jezer

Poletne počitnice ob jezerih so idealna izbira za številne turiste, ki iščejo osvežitev, čudovite naravne razglede in številne aktivnosti na prostem. Zato so prave destinacije za sprostitev in uživanje v naravi. Tokrat bomo podrobneje predstavili že dobro znana Blejsko in Bohinjsko jezero v Sloveniji, Plitvička jezera na Hrvaškem, dotaknili pa se bomo Rabeljskega jezera, ki je sicer v Italiji, a tik ob meji s Slovenijo.

Pri vsakem se bomo osredotočili na značilno kulinariko, predvsem pa na poletne aktivnosti. Dodali bomo tudi naša priporočila.

Blejsko jezero s spremembo plovnega režima

Na blejskem jezeru je po novem prepovedana plovba in uporabo kajtov, različnih desk ter športnih rekvizitov na električni ali motorni pogon. Lani je bil, po poročanju portala RTVSLO, na jezeru pogosto pravi kaos, saj so uporabniki SUP-ov le-te puščali vsepovsod, kar je oteževalo pristajanje pletn na otoku. Zato se je župan občine Bled, Anton Mežan, odločil za spremembo plovbnega režima. SUP-i so na srečo mnogih navdušencev še vedno dovoljeni, kršitelji plovbnega sistema pa bodo kaznovani s 600 evri, poleti bo nadzor na jezeru poostren.

Poletne aktivnosti: Blejsko jezero ponuja široko paleto poletnih aktivnosti. Med najbolj priljubljenimi so veslanje, plavanje in vožnja s tradicionalnimi pletnami do otoka, kjer lahko obiskovalci pozvonijo na cerkveni zvon za srečo. Okoli jezera vodi slikovita pot, primerna za sprehode, tek in kolesarjenje, ki omogoča uživanje v lepoti narave. Na voljo je tudi možnost najema SUP-ov, vožnje s čolni, ribolov in številni drugi vodni športi. Blejski grad ponuja zgodovinske razstave, vinarno in spektakularen pogled na jezero, medtem ko pohod na Ojstrico ali bližnje hribe omogoča izjemne fotografske priložnosti.

Naša priporočila: Prespite lahko v hotelu Triglav Bled in se zbudite ob razgledu na Blejsko jezero, z letalom ali jadralnim tandemskim poletom si ogledate jezero iz ptičje perspektive, dan pa zaključite z gurmanskim razvajanjem v Restavraciji 1906. Je pa sprememba plovnega režima na jezeru prepovedala uporabo e-foil deske, katero lahko vseeno preizkusite na zbiljskem jezeru slovenski obali.

Težko pričakovana kolesarska povezava med Bledom in Bohinjem

Gradnja kolesarske poti med Bledom in Bohinjem se je začela jeseni 2022 in naj bi bila zaključena do leta 2025. Ta pot trenutno še ni odprta, saj gradbena dela še vedno potekajo. Kljub temu, da nekateri kolesarji že uporabljajo nedokončano traso, je to nevarno in uradno prepovedano, saj pot še nima vseh potrebnih varnostnih elementov in uporabnega dovoljenja. Kolesarska povezava med Sotesko in Bohinjsko Bistrico naj bi bila zaključena še letos, vendar celotna trasa ne bo uradno odprta prej kot prihodnje leto.

Poletne aktivnosti: Bohinjsko jezero je raj za ljubitelje narave in aktivnih počitnic. Poleti lahko obiskovalci uživajo v plavanju, vožnji s kanujem ali kajakom ter SUP-anju po kristalno čisti vodi. Ribolov je prav tako zelo priljubljen, saj je jezero bogato z različnimi vrstami rib. Okoli jezera so urejene številne pohodniške poti, ki ponujajo čudovite razglede in priložnosti za raziskovanje narave, kot je pohod do slapa Savica ali vzpon na planoto Pokljuka. Ljubitelji adrenalina lahko obiščejo adrenalinski park Bohinj ali se preizkusijo v soteskanju. Vožnja s kabinsko žičnico na Vogel omogoča čudovit razgled na jezero in okoliške vrhove, pozimi pa je to priljubljeno smučišče.

Naša priporočila: Tudi nad Bohinjskim jezerom lahko poletite v jadralnem tandemu, izkusite terensko jahanje konjev ali pa obiščete Vodni park Bohinj. Kar se tiče prijetnih nastanitev in vrhunske kulinarike, bomo izmed obsežne ponudbe tokrat izpostavili Hotel Bohinj in pa 3-hodni meni s pogledom na Bohinjsko jezero v Residence Triglav.

Rabeljsko jezero priljubljena lokacija za fotografije na družbenih omrežjih

Rabeljsko jezero (Lago del Predil) se nahaja na italijanski strani Julijskih Alp, blizu slovenske meje. Jezero je obdano z gorami, kar ustvarja osupljivo panoramo in odlično lokacijo za fotografiranje. S površino manj kot kvadratni kilometer in globino do 50 metrov, je Rabeljsko jezero znano po svoji kristalno čisti vodi.

Poletne aktivnosti: Rabeljsko jezero je idealno za plavanje, ribolov in veslanje. Jezero ponuja odlične pogoje za potapljanje in podvodno raziskovanje, saj je voda izjemno prosojna. Okolica jezera je primerna za kolesarjenje, pohodništvo in plezanje, z različnimi potmi, ki vodijo do osupljivih razglednih točk.

Naša priporočila: Morate izkusiti pogled z gladine jezera na SUP-u. Če se boste do Rabeljskega jezera pripeljali iz Kranjske gore, vas bomo usmerili v Triangel Boutique Hotel, ki v gozdu Martuljek ponuja izjemno kulinariko.

Plitviška jezera, ena izmed top poletnih lokacij na Hrvaškem

Plitviška jezera, ki ležijo v osrednjem delu Hrvaške, so ena izmed najbolj prepoznavnih naravnih znamenitosti na Hrvaškem in pravi naravni fenomen. Sestavljena so iz 16 medsebojno povezanih jezer, ki jih povezujejo čudoviti slapovi in kaskade. Celoten kompleks je zaščiten kot nacionalni park in je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine.

Poletne aktivnosti: Plitviška jezera so znana po svojih lesenih sprehajalnih stezah, ki omogočajo enostavno raziskovanje parka in občudovanje številnih slapov, ki se nahajajo v območju. Obiskovalci lahko uživajo v slikovitih razgledih, vožnji s turističnim vlakcem in čolnarjenju po jezerih. Nacionalni park ponuja tudi številne pohodniške poti, ki omogočajo raziskovanje čudovite narave in opazovanje bogate flore in favne. Plitviška jezera so popolna destinacija za ljubitelje narave, fotografije in mirnega oddiha.

Naša priporočila: Priporočamo, da za izhodišče raziskovanja izberete edinstven resort Fenomen Plitvice, ki spominja na preprosto gorsko vasico in ponuja spektakularen razgled na slap, kar iz vašega apartmaja. Drugo izhodišče pa so Baračeve jame, ki so od Plitviških jezer oddaljene le 20 minut vožnje in doživite moč narave.

Super darila za raziskovalce

Opisana jezera so pravi naravni biseri, ki ponujajo edinstveno kombinacijo osupljive narave, kulturnih doživetij in široke ponudbe aktivnosti. Predvsem pa so raziskovanja teh jezer idealno darilo za ljubitelje narave, aktivnosti na prostem in pa gurmane.