S čim prave gurmane razvajajo v Istri
Istra, tako slovenska kot hrvaška, v mnogih krajih ob morju kot tudi v notranjosti, vse bolj pridobiva na svoji kulinarični vrednosti, ki razveseljuje tudi bolj zahtevne gurmane. Če so še nedolgo nazaj turisti praviloma uživali v lignjih in malvaziji ob morju, se v zadnjem času močno krepi ponudba tradicionalnih istrskih dobrot v notranjosti. To nadgradnjo ponudbe so zaznali mnogi svetovni turistični vodniki, ki Istro sedaj izpostavljajo kot celovito destinacijo, ki ponuja več kot zgolj ležanje na plaži in hitra kosila v obmorskih restavracijah.
Ena izmed odmevnih nagrad, ki je Istro pomagala ustoličiti na svetovnem zemljevidu kulinaričnih presežkov je Gist Travel Food Award, ki so jo konec lanskega leta Istri podelili na prestižnem turističnem sejmu v Riminiju. Združenje italijanskih turistični novinarjev je Istri podelilo laskav naslov Najboljše destinacije za hrano in vina, deloma tudi po zaslugi razvoja novih vinskih poti in promocije ekstra deviškega oljčnega olja. Pred tem je ameriška turistična revija Ultratravel Istro izbrala za eno najboljših destinacij, prav tako po zaslugi izjemne kulinarične in vinske ponudbe.
Zato smo se odločili, da tudi sami predstavimo našo obsežno kulinarično ponudbo in iz nje izberemo nekaj nam najljubših ponudnikov. Ti se nemalokrat nahajajo na izjemno atraktivnih lokacijah, še bolj atraktivna pa je njihova ponudba jedi in vin.
Tukaj je torej izbor ponudnikov, za katere boste povedali sodelavcem, prijateljem in vsem družinskim članom, ki se vam ne bodo pridružili na prvem od mnogih izletov v Istro.
50 letna tradicija istrskih specialitet na domačiji Ražman
V zaledju Kopra boste našli domačijo Ražman, ki v svoji restavraciji z dolgoletno družinsko tradicijo ponuja izbrane specialitete istrske kuhinje. Posebno pozornost namenjajo sezonskim jedem, ponujajo pa tudi degustacije domačega vina in oljčnega olja. Uživajte v pristnih okusih istrskega pršuta, pancete, ovčjega sira, njokov, fužev, raviolov, ombola, domačega kruha in drugih dobrot ter se prepustite primorskemu gostoljubju.
Poleg hrane ponudba zajema tudi vrhunska vina lastne pridelave, med katerimi najbolj izstopata malvazija in refošk. Poleg teh dveh sort družina prideluje tudi cabernet sauvignon, merlot, syrah, rumeni muškat in maločrn. Nekatere izmed njih, posebno pa malvazijo in refošk, je mogoče najti v več različicah – od svežih mlajših letnikov in manj maceriranih vin, pa do zorjenih starejših letnikov in dolgo maceriranih vin.
V naših paketih lahko izbirate med vinsko degustacijo in meniji z različnim številom hodov. Za popolnoma brezskrbno uživanje vam priporočamo, da si na domačiji uredite tudi prenočišče.
Degustacija butičnih vrhunskih ekoloških vin v Slovenski istri
Če ste izrazit ljubitelj vin morate obiskati vinsko klet in domačijo Montis v središču vasi Montijan. Domačija ohranja družinsko tradicijo s pridelavo kakovostnih vin in olj, v ponudbi pa najdete izbor avtohtonih sort vin Slovenske istre: malvazijo, refošk in muškat ter druge domače proizvode, kot so refoškov liker Montinjanček, domača grappa in ekološko, ekstra deviško oljčno olje. Nudijo vam tudi pristne domače jedi, na primer pršut, rolano panceto, domačo vloženo zelenjavo in frtaljo s šparglji.
Ponujajo vam degustacijo butičnih vrhunskih ekoloških vin in oljčnega olja, ogled Laurinega botaničnega vrta, posebnost kleti Čokoladno vino in še več.
Dobrote na istrskem dvorišču s pogledom na valovito pokrajino reke Dragonje
Obiščete lahko tudi eno največjih ekoloških vinogradniških kmetij v Sloveniji. Gostje vinske kleti Rodica lahko na 650 kvadratnih metrih preizkušajo vrhunska vina v novi, sodobni vinski kleti z degustacijskim prostorom. Vinska klet ima podobo istrskega dvorišča, s katerega se odpira prelep pogled na valovito pokrajino zgornjega toka reke Dragonje.
Vinska klet Rodica pri pridelavi vin ne uporablja mineralnih gnojil, saj prisegajo na to, da morajo trte živeti skromno, s čimer razvijejo večjo odpornost in trdoživost. Tako lahko brez pomoči sintetičnih zaščitnih sredstev ostanejo zdrave. Zrelo in zdravo grozdje, pridelano na takšen način, je polno mineralnih snovi, ki dajejo vinu moč, vitalnost in značaj, trdijo. Takšen vinogradniški pristop pomeni iskanje sožitja z naravo, upoštevanje njenih zakonitosti, odkrivanje starih znanj, čemur danes rečemo ekološko kmetovanje. Sodobna vinska klet v tradicionalnem istrskem slogu in pomirjujoči pogled na neokrnjeno naravo dopolnjujeta ponudbo vin, kar boste lahko občutili tudi sami ob degustaciji vin. Zato je degustacija vrhunskih, ekološko pridelanih vin tukaj zares nepozabna izkušnja.
Pristne istrske dobrote, pridelane na star, tradicionalen način
Če se znajdete v okolici hrvaškega kraja Buzet se morate ustaviti na degustaciji Aura izdelkov, ki so ročno obrani in predstavljajo pristno istrsko kulinarično doživetje. So narejeni na način, kot so jih nekoč delale babice. Poizkusite lahko domači gin, hruškov liker, medico, metin liker, liker z gozdnimi sadeži, rakijo in ostalo. Od marmelad pa se lahko razvajate v sladkih okusih slive, fige, borovnice, maline, in drugih.
Zagotavljajo, da so rastline nabrane daleč od cest in naseljenih mest, ter da so vsi proizvodi naravni, zdravi in pripravljeni z ljubeznijo. Tako je zagotovljena zares visoka kvaliteta izdelkov in gostovega zadovoljstva. Preizkusite izdelke na degustaciji in se prepričajte sami!
Za ljubitelje domačih raviolov in pršuta
Agroturizem in restavracijo Radešić boste našli v hrvaški Istri, 15 kilometrov oddaljene od slikovitega srednjeveškega mesteca Grožnjan. Ponujajo tipično istrsko hrano in domače vino. Njihova specialiteta so domači ravioli in pršut. Pri njih bodo poleg vas dobrodošli tudi vaši hišni ljubljenčki, saj so ljubitelji živali. Na njihovi kmetiji domujejo različne domače živali, ki si jih lahko po okusnem obroku ogledate.
Privoščite si torej aktiven oddih z družino ali s prijatelji ter se odpravite nekam, kjer lahko napolnite baterije in se obenem še razvajate v čudoviti naravi ob nepozabnih okusih.
Vinoteka CAPO
Vinoteka se nahaja v istrski vasici Brtonigla. V vinski kleti nudi degustacije svojih vrst vina in domačega oljčnega olja. Tu pridelujejo vrhunska vina, degustirate lahko malvazijo, sivi pinot, chardonney, rumeni muškat in cabernet sauvignon. Večinoma nudijo suho vino, ki je sveže in aromatično. Največ pridelajo ravno malvazije, ki je najpogostejša vrsta vina v Istri. V njihovem vinu lahko začutite priokus morja in živahnosti Istre, ki se odraža pri pridelavi vina. Vsi njihovi vinogradi stojijo na rdeči zemlji, terra rossi. To je edinstvena zemlja, temperamentna in močna, obdelujejo pa jo s spoštovanjem in ljubeznijo.
Zaljubite se v modro nebo, rože, svež zrak, zemljo, ljudi in vonj domače kuhinje. V vinoteki Capo bodo pričarali lepoto skozi vino. S pomočjo vina lahko doživite barvo, vonj in okus Istre.
V Istri torej za vrhunsko kulinarično izkušnjo ni potrebno iskati restavracij z Michelinovo zvezdico. Mnogi lokalni ponudniki nudijo jedi in pa vrhunska vina, zaradi katerih tuji turisti pripotujejo od daleč. Zakaj ne bi torej izkoristili tega, da živimo v bližini te izjemne pokrajine?