Šest predlogov za krompirjeve počitnice ob morju

Šest predlogov za krompirjeve počitnice ob morju

Letos bodo krompirjeve počitnice med ponedeljkom 30. oktobra in petkom 3. novembra. Če razmišljate, kam se odpraviti, vam priporočamo obisk obmorskih krajev. Ti v jeseni ponujajo edinstveno izkušnjo, ki se močno razlikuje od dopusta v poletnih mesecih.

Medtem ko poleti plaže preplavijo množice, v jeseni prevladujeta mir in tišina. Odsotnost množic turistov omogoča sproščeno vzdušje, prostor na plaži boste izbirali po mili volji, tudi v restavracijah bo manj gneče in morda bodo cene to jesen nekoliko nižje. Nižje znajo biti tudi cene nekaterih storitev, predvsem wellness. 

Temperature pa so še vedno primerne tudi za kopanje, če ste med bolj pogumnimi. Vsekakor pa takrat ni niti prevroče niti premrzlo, kar je idealno za razne aktivnosti, kot so sprehodi, pohodništvo ali kolesarjenje.

Če se boste ozrli okrog sebe boste videli, da se je narava preoblekla v čudovite jesenske barve, svetloba pa je posebna in precej drugačna kot poleti, predvsem popoldan in proti večeru. Medtem ko imajo mnoga območja v poletnih mesecih večjo verjetnost za nevihte, je jeseni takšnih vremenskih motenj manj.

Jesenska sezona prinaša tudi sveže sezonske sadeže in zelenjavo, kar lahko občutite v lokalnih restavracijah in tržnicah. In če želite spoznati pravo lokalno kulturo, je jesen idealen čas za obisk raznih dogodkov v obmorskih mestecih.

Kljub temu pa je dobro vedeti, da so nekatere turistične storitve ali zanimivosti morda zaprte ali z omejenim delovnim časom izven glavne sezone, zato je priporočljivo, da se pred obiskom pozanimate o razpoložljivosti in odpiralnih časih.

Če smo v vas spodbudili željo po jesenskem morju, naj vam postrežemo še z nekaj izbranimi predlogi nastanitev. 

Najprej naši predlogi za obalo Jadranskega morja na Hrvaškem: 

Hotel Kaštel, Motovun

Motovun sicer ne leži na obali, a je eno od naših najljubših srednjeveških mestec. Hotel Kaštel boste našli na vrhu hriba, na zares vrhunski lokaciji, saj se nahaja v zgodovinski palači Pollesini iz 17. stoletja. Hotel s tremi zvezdicami združuje eleganco in udobje in predstavlja miren kotiček, kjer lahko občutite mešanico dediščine in naravne lepote, ki je sicer tako značilna za Motovun.

Za sprostitev je na voljo vrhunski wellness center, ki združuje moderni dizajn s pridihom istrskega kamna. Ponuja razvajanje v notranjem bazenu z masažnimi curki, slapovi in panoramskim razgledom na urejen vrt ter čudovito pokrajino Motovuna. Sobe v hotelu so estetsko oblikovane v retro slogu, nekatere pa se ponašajo s balkoni, ki nudijo razgled na slikovito naravo. Hotel Kaštel je idealno zatočišče za tiste, ki si želijo sprostitve ob občudovanju čarobnosti Motovuna in kulturnih zakladov Istre.

Villa Valdibora, Rovinj

Hladnejše vreme, manj gneče in čarobno osvetljene ozke ulice starega mestnega jedra Rovinja ustvarjajo popolno ozadje za pobeg iz takrat že dokaj mrzlih celinskih območij. 

Takrat lahko zares uživate v jesenskih počitnicah sredi čudovitega starega mestnega središča, z zgodovinskimi zgradbami iz 17. stoletja, kjer so zatočišče in navdih našli osebnosti kot so Napoleon Bonaparte, Jules Verne, James Joyce in mnogi drugi romantični duši ter raziskovalci. Potopite se v zgodovino v elegantnem preddverju hotela Villa Valdibora ali v katerem koli od njegovih apartmajev, sob ali prefinjeno obnovljenih prostorih, opremljenih z izbranimi starinami, in dovolite, da se vsi vaši čuti prebudijo.

Villetta Phasiana, Fažana

Nedaleč stran od Rovinja lahko bivate Villetti Phasiana, ki je od morja oddaljena zgolj 20 metrov, hkrati pa se nahaja v osrčju mirne ribiške vasi Fažana. S svojo lego v beneški kamniti hiši iz 16. stoletja in s poudarkom na osebnem stiku z gostom, se je leta 2008 Villetta Phasiana pridružila elitni avstrijski skupini Schlosshotel und Herrenhäuser, delu Združenja zgodovinskih hotelov v Evropi.

Oblikovana je v kmečkem slogu, gostom pa nudi prijetno in osebno vzdušje značilnega botique hotela. Posebnost Villette Phasiana je vsekakor tudi nadvse prijazno osebje, ki z individualiziranim pristopom skrbi za vsakega gosta. Razkrili vam bodo nekatere lokalne skrivnosti, ki vam lahko služijo za raziskovanje te ljubke ribiške vasice. Pustite se presenetiti skrivnostim Istre, ki vam jih razkrijejo!

Hotel Joel, Novalja

Če ste eni izmed tistih, ki se poleti Novalje raje ognejo zaradi glasnih klubov in obiskovalcev Zrč, boste navdušeni nad tem morskim krajem v jesenskem času. To je odlična priložnost, da se potopite v lokalno kulturo in izkusite otok na avtentičen način. Prav tako je jesen čas, ko lokalni proizvajalci začnejo s pridelavo in prodajo svojih izdelkov, kot so sir, oljčno olje in vino.

Privoščite si oblikovalski presežek, neverjeten razgled na morje in neposreden dostop do plaže, ki ga ponuja Hotelu Joel. Vsak prostor je zasnovan z edinstvenim pristopom, ki zadovolji tudi najvišje standarde udobja in oblikovanja. Hotel poleg lastne restavracije, parkirišča, fitnes centra in zunanjega bazena z "neskončnim" robom, gostom nudi tudi dodatne storitve. Zakaj si ne bi privoščili sobno postrežbo! 

Če si zaželite posebnih gastronomskih doživetij na hrvaški obali, preglejte našo kulinarično ponudbo na tem področju.

Sedaj pa še dva predloga za slovensko obalo:

Turistična kmetija Rdeča Pravljica

V vasici Marezige v bližini Kopra boste v apartmajih Red Fairytale – Rdeča pravljica doživeli sproščujoče, skorajda pravljično bivanje. Okolica je obdana z zelenjem in vinogradi, zato se tu lahko sprehajate na svežem zraku, uživate ob poslušanju ptičjega petja, občudujete neokrnjeno naravo in pokušate izvrstno domače vino in olivno olje.

Vasica Marezige je odlično izhodišče  za ogled in raziskovanje bližnjih vasic in njihovih zanimivosti ter turističnega bisera slovenske obale, Portoroža, odločite pa se lahko tudi za skok do bližnje Hrvaške.

Piranska klasika: Art Hotel Tartini

Zaključimo z večno klasiko - Piranom. V naši ponudbi boste našli Art Hotel Tartini, ki leži v srcu Pirana, a kljub temu ohranja mirnost in zasebnost butičnega hotela. Z dvoriščem, strešnim vrtom, cocktail barom, kavarno in številnimi drugimi očarljivimi značilnostmi se uveljavlja kot ena izmed najbolj posebnih in unikatnih prenočišč v Piranu.

Vsaka soba Art Hotela Tartini je opremljena s televizijo z ravnim zaslonom, hitrim brezžičnim internetom in mini barom. Ker je hotel prijazen do živali, so dobrodošli tudi vaši štirinožni prijatelji. Ponujajo tudi sobno postrežbo, jutranje bujenje in luksuzne kopalniške pripomočke ter nekatere posebne ponudbe. Vsekakor priporočamo!

Za konec, preden se prepustite razmišljanju o predlaganih možnostih za preživljanje letošnjih krompirjevih počitnic, vam ponudimo še naš izbor kulinaričnih doživetij na slovenski obali in zaledju. Privoščite si nekaj posebnega!