Tretji najdaljši zipline v Evropi ali bungee skok s Solkanskega mostu?

Tretji najdaljši zipline v Evropi ali bungee skok s Solkanskega mostu?

Ponudniki adrenalinskih doživetij kar tekmujejo v tem, kdo lahko zagotovi več sproščanja adrenalina. Zato smo skušali poiskati tri najdaljše spuste po zipline jeklenici in tri bungee skoke z elastiko z največjim padcem v Evropi, a jasen pregled nad mnogimi ponudniki, ki obljubljajo ekstremna doživetja, ne obstaja. Mnogi si tako pripišejo "enega od najdaljših" zipline spustov, podobno je z višino bungee skokov z elastiko. 

A vseeno lahko izluščimo tri posamične rekorderje. Tako se med najdaljšimi evropskimi zipline spusti uvrščajo:

  • Zipline Stoderzinken - Avstrija: Zipline Stoderzinken se nahaja v bližini kraja Gröbming v Avstriji. Dolg je približno 2,5 km in velja za "enega najdaljših v Evropi".

  • Zipline Taucho - Španija (Kanarski otoki): nahaja se na Tenerifih v Španiji. Dolg je približno 2,3 km in ponuja osupljiv razgled na ocean.

  • Zipline Flying-Fox – Avstrija (Leogang): Celotna infrastruktura je izredno premišljeno načrtovana, kar omogoča edinstveno doživetje za vse obiskovalce. Med poletom po 1,6 km dolgi letalnici dosežete lahko hitrost vse do 130 km/h.

Za tiste, ki morda še niste povsem seznanjeni s potekom zipline spustov, povejmo, da se udeleženci pogosto dvignejo na neko višino, bodisi z uporabo vlečnice ali z vzponom peš, da dosežejo začetno točko zipline-a. Opremljeni so s posebno varnostno opremo, kot so varnostni pasovi, čelade in rokavice, da si zagotovijo varnost med spustom. Ko so pripravljeni, se udeležence pritrdi na jekleno vrv z uporabo posebne drsne naprave (ali drsne košare). Nato se spustijo po jeklenici, ki je pogosto nagnjena navzdol, kar ustvarja adrenalinsko izkušnjo hitrosti ob spustu v globel. Udeleženci drvijo po jeklenici do končne točke, kjer se ustavijo ali upočasnijo z uporabo zavornega sistema.

Zipline jeklenice so priljubljene zaradi občutka svobode in navdušenja, ki ga prinašajo. Poleg tega pogosto omogočajo čudovite razglede na okolico, saj udeleženci letijo nad gozdovi, kanjoni, jezeri ali drugimi naravnimi zanimivostmi. Zaradi svoje priljubljenosti so se zipline jeklenice razvile tudi v različnih dolžinah in oblikah po vsem svetu.

Nekoliko več konsenza pa obstaja med ponudniki bungee skokov z elastiko. Najvišji skoki v Evropi naj bi tako bili:

  • Jez Contra - Švica: jez v kraju Verzasca je postal znan, ko je bil uporabljen v uvodni sceni James Bondovega filma Goldeneye. Od takrat se ljubitelji adrenalina iz celega sveta zbirajo v Verzasci, da bi doživeli adrenalinsko dožvetje življenja. Sloviti jez Contra se ponaša z bungee skokom z višine 220 metrov.

  • Jez Kolbrien - Avstrija: jez na avstrijskem Koroškem spada med deset najvišjih jezov na svetu in je najvišji jez v Avstriji. Leta 2010 je bil tu nameščen tudi skywalk most, takrat je bungee skakanje z višine 200 metrov tukaj postalo priljubljena atrakcija. Ta skok z elastiko ponuja osupljiv razgled, zaradi bližine je odlična priložnost za uživanje v bungee skoku tudi za obiskovalce iz Slovenije. 

  • Most Europabrucke - Avstrija: spada med sedem najvišjih mostov v Evropi. Poskrbite, da si boste rezervirali svoj termin skoka z višine 192 metrov, da se izognete razočaranju. Pogosto se namreč za to doživetje vijejo dolge vrste. 

Pred skokom vam bodo okoli nog namestili varnostni pas ali posebno manšeto, ki je povezana z elastično vrvjo. Ta se med skokom raztegne in absorbira energijo padca. Po večkratnih odbojih s pomočjo elastične vrvi se boste ustavili in na koncu mirno pristala nad tlemi ali nad vodo, odvisno od lokacije skoka.

Kako se s temi rekorderji primerjajo naši ponudniki?

Navdušeni boste zagotovo nad Zipline Olimpline v Črni na Koroškem. Olimpline je navdušujoč spust, ki se prične na Navrškem vrhu nad Črno, nato pa se spusti navzdol proti smučišču. Pristajalna ploščad je nameščena v bližini kmetije Kogelnik. Najvišja točka Olimpline doseže višino 200 metrov nad tlemi, dolžina celotnega spusta pa znaša kar 1.260 metrov. S takšno višinsko razliko in impresivno dolžino spusta je Olimpline izjemno priljubljen med ljubitelji adrenalinskih doživetij. Navdušujoč razgled na okolico med spustom zagotavlja nepozabno izkušnjo za vse avanturiste, ki se podajo na to izjemno jekleno konstrukcijo.

V Bovcu boste našli zipline ponudnika Aktivni planet. Vsaka jeklenica je daljša od 500 metrov in predstavlja pravo adrenalinsko doživetje od začetka do konca. Med spustom lahko dosežete hitrosti do 60 km/h. Vrhunec doživetja pa je letenje preko 200 metrov nad tlemi, kar vam zagotavlja popolnoma edinstveno izkušnjo.

Pri bungee skokih pa izpostavimo dva naša ponudnika. Prvi se nahaja v Avstriji. 

Jauntal Bungy je specializirano podjetje, ki se ukvarja z organizacijo stacionarnih in mobilnih skokov z elastiko v Rudi, na Avstrijskem Koroškem. So prvi v Avstriji, ki so izvedli skoke z elastiko, saj se je že več kot 40.000 gostov podalo na to adrenalinsko doživetje. Podjetje deluje na dveh čudovitih lokacijah, kjer poleg skoka z elastiko ponujajo tudi druge adrenalinske dogodivščine. Na lokaciji, kjer se izvaja skok z elastiko, se nahaja najvišji železniški most v Evropi, ki sam po sebi predstavlja zanimivo avanturo za vse ljubitelje adrenalina. Jauntal Bungy vam nudi skok z elastiko z višine 96 metrov.

Kaj pa bungee skok z elastiko s solkanskega mostu? BUNGEE center TOP GO, je edini organizator bungee jumpingov pri nas. Ta center ponuja izjemno doživetje na čudoviti lokaciji v dolini reke Soče, na Solkanskem mostu pri Novi Gorici, ki je visok 55 metrov. Vodniki v centru TOP GO so strokovno usposobljeni in izkušeni, kar pomeni, da znajo pravilno svetovati in pomagati tako tistim, ki se šele spoznavajo z adrenalinskimi športi, kot tudi tistim, ki imajo že nekaj izkušenj. S tem se zagotavlja varno in navdušujoče doživetje bungee jumpinga na eni najlepših lokacij v Sloveniji.