Zakaj bi morali jesti več mediteranske hrane in katerih je 7 najboljših restavracij v Sloveniji in na Hrvaškem

Zakaj bi morali jesti več mediteranske hrane in katerih je 7 najboljših restavracij v Sloveniji in na Hrvaškem

Pred leti je skupina znanstvenikov pričela raziskovati, kaj je skupnega ljudem iz regij, kjer je življenjska doba najdaljša. Znotraj teh »modrih območij« so preučevali življenjski slog ljudi, njihovo prehrano, družbene navade, naravno okolje itd. Kar je bilo skupno vsem - sicer med seboj zelo različnim - okoljem, je zdrava prehrana in tesne vezi znotraj družine in s prijatelji. Kar dve od petih območij se nahajata v Sredozemlju: italijanska Sardinija in grška Ikarija. Sicer se zelo visoko na lestvici dolgo živečih prebivalcev uvrščajo tudi nekateri obmorski deli Hrvaške, predvsem Dalmacije.

Tako se je pod budnim očesom svetovne javnost znašla mediteranska hrana in njen pomen za zdravje in dolgo življenje. Mnogi starejši, ki živijo v teh modrih območjih (Okinava, Sardinija, Costa Rica, Ikarija in Loma Linda v Kaliforniji) pogosto doživijo več kot 100 let. Raziskave so pokazale jasne koristi mediteranske (ali sredozemske) kulinarike, ki poudarja sadje, zelenjavo in zdrave maščobe, kot je oljčno oz. olivno olje. Hrana v teh obmorskih deželah vsebuje veliko rib, oreščkov, stročnic in celih zrn, a dokaj malo mesa in mlečnih izdelkov. Mediteranska kuhinja je izredno bogata z antioksidanti, kar je verjetno tudi eden od razlogov za dolgo življenjsko dobo v teh območjih. 

Ko je mediteranska prehrana prišla enkrat v medije, ni bilo dolgo, da je pridobila še status enega boljših načinov hujšanja. Na njo so stavili mnogi slavni v Hollywoodu in tudi javno razglašali koristi mediteranske kuhinje in njihovo pripadnost temu zdravem načinu prehranjevanja. Ena takšnih je bila tudi Penelope Cruz, ki je tudi potem, ko je ena bolj odmevnih raziskav sicer pokazala na mnoge koristi zdravju mediteranske hrane, a hkrati razbila mit o »vrhunski kulinariki za hujšanje«.

Seveda ni hujšanje bistvo privlačnosti mediteranske kulinarike, pač pa njena kakovost, uporaba svežih sestavin in uravnoteženost ključnih hranil, ki jih vsebuje. Med dokazanimi pozitivnimi učinki na zdravje lahko izpostavimo, da je ta hrana dobra za srce. Ljudje, ki sledijo mediteranski prehrani, imajo zato manjše tveganje za razvoj bolezni srca in tudi rakavih obolenj kot ljudje, ki temu načinu prehrane ne sledijo. Dokazana je tudi povezava z manjšim tveganjem za debelost in visok krvni tlak.

Zakaj je mediteranska hran tako zdrava, predvsem pa katera posamična živila so tista, od katerih si lahko obetamo pozitivne vplive na naše zdravje in počutje? Izstopajo predvsem ribe, olivno olje in oreščki.

 

Ribe so odličen beljakovinski vir aminokislin in »dobrega holesterola«

 

Seveda so v ospredju takšnega načina prehrane ribe. Eden glavnih razlogov, zakaj je sredozemska hrana tako okusna in zdrava, je ravno visoka vsebnost beljakovin. Ribe vsebujejo vseh devet ključnih aminokislin, ki jih telo potrebuje za pravilno delovanje, kar pomeni, da lahko svoj dnevni odmerek beljakovin dobite z uživanjem rib namesto mesa ali drugih virov živalskih beljakovin. Poleg tega, da ribe vsebujejo veliko beljakovin, imajo tudi malo maščob in kalorij, zaradi česar so odlična izbira za tiste, ki želijo ohraniti zdravo težo. Najmočnejše naravno protivnetno sredstvo, ki ga najdemo v ribjih oljih, je EPA kislina, ki zvišuje raven "dobrega" holesterola.

 

Dobra stran oreščkov

 

Uživanje oreščkov lahko pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca, če jih uživate zmerno. Oreščki vsebujejo veliko enkrat nenasičenih maščob, ki znižujejo raven slabega holesterola in pomagajo preprečevati bolezni srca. Oreščki vsebujejo tudi vlaknine, zaradi katerih ste dlje časa siti in lahko zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen. Oreščki so dober vir beljakovin ter vitaminov E in B6 (kar je pomembno za zdravje možganov). Vendar pa imajo oreščki tudi veliko kalorij, zato jih ne uživajte preveč.

 

Olivno olje

 

Seveda ne moremo mimo olivnega olja, ki je za mnoge eden stebrov sredozemske kulinarike. Tudi to je zdravo, saj olivno olje vsebuje mononenasičene maščobe, ki znižujejo raven slabega holesterola. Poleg tega vsebuje veliko antioksidantov, ki pomagajo preprečevati nekatere kronične bolezni, kot so rak in bolezni srca.

 

 

Prehranjevanje v sredozemskem slogu je torej eden najboljših načinov, kako se prehranjevati zdravo in ostati v formi. Ne gre samo za ribe, pomembne je tudi sadje, zelenjava, oreščki, olivno olje in druga živila, bogata s hranili, kot so omega 3 maščobne kisline. Ti lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca in raka – in celo povečajo možgansko moč. 

Seveda pa je treba, tako za polni izkoristek hranilne vrednosti, kot za doživetje pravega okusa mediteranske hrane, njeno pripravo prepustiti vrhunskim chefom. Na srečo tako na Hrvaškem kot v Sloveniji najdemo veliko izjemnih restavracij s pristno mediteransko kulinariko.

 

TOP 7 SelectBox mediteranskih restavracij

 

Zato smo, da bi vas ne pustili lačne, pripravili seznam nam najljubših sedem mediteranskih restavracij.

 

Restavracija Brič, Dekani, Slovenija

 

Kulinarika Restavracije Brič v Dekanih temelji na ribjih jedeh, primerna pa je tudi za zahtevne mesojedce in vegetarijance. Jedilnik sproti prilagajajo letnim časom in tistemu, kar jim v danem trenutku ponuja naše morje. Pripravljajo tudi številne vrste domačih testenin, ki jih kombinirajo z morskimi sadeži ali s svežimi tartufi. Ker so za dobro jed potrebne kakovostne sestavine, veliko zelenjave in zelišč pridelujejo kar na lastnem vrtu, za ostalo pa sodelujejo z okoliškimi kmetijami. Pri izboru vin poleg vin Posestva Brič ponujajo še več kot 300 različnih slovenskih in tujih vin, penin in šampanjcev.

Gostilna pri Mari, Piran, Slovenija

Gostilna pri Mari je družinska gostilna v Piranu, ki ima že petnajstletno tradicijo. Ponudba zajema tradicionalne primorske in beneške ribje ter mesne jedi, med Marinimi posebnostmi pa so marinine sardele, piranska ribiška juha, domači njoki z rukolo in pršutom, rižota s škampovimi žepki v žefranu, pikantne testenine s kalamari, ribji file z jurčki in file sveže tune na rukoli. Po predhodnem naročilu vam pripravijo tudi hobotnico izpod peke. 

Kogo restavracija, Koper, Slovenija

V restavraciji Kogo, kjer se prepletata svetovna in istrska kulinarika, vas pričakujejo v wine baru in restavraciji. Za vas bodo izbrali samo najboljše specialitete – od salam, do pršuta, pancete in različnih vrst sira. Njihov koncept je združiti tradicionalno z modernim, kar uresničujejo tako, da so staro, rustikalno vinsko klet spremenili v trendovsko in moderno kulinarično destinacijo, ki jo radi obiščejo tako mladi kot starejši, mesojedci in ljubitelji morske hrane, tisti, ki prisegajo na tradicijo in tisti bolj drzni na kulinaričnem področju.

Restavracija Kazbek, Dubrovnik, Hrvaška

Restavracija Kazbek se nahaja v luksuznem hotelu Kazbek v stari dubrovniški stavbi izjemne in impresivne renesančne arhitekture. V restavraciji boste lahko okusili jedi iz istrskih tartufov, kot so istrski fuži s šparglji in črnimi tartufi, pa tudi istrski tartuf v kombinaciji z različnimi jedmi, kot so testenine in dobrote s slanino, gobami in šparglji. Restavracija ima tudi dvoriščno teraso s pogledom na Gruški zaliv. Bujna mediteranska vegetacija in čudovit razgled sta kot nalašč za zajtrk in večerjo, za sprostitev in pogovor pa vam je na voljo tudi lounge terasa s številnimi koktajli in sladicami.

Yacht Club Opatija, Opatija, Hrvaška

Yacht Club se nahaja v slikovitem pristanišču Opatija. Predstavlja hram domače, istrsko-primorske kuhinje in s tem pravo mesto za vse gurmanske poznavalce. Kulinarični mojstri imajo pridih obalne kuhinje z lokalno »barvo glasu«. Ponujajo morsko hrano, testenine, rižote, meso in še več! Poleg jedi imajo tudi pestro vinsko karto, nudijo domača in tuja vina iz priznanih vinskih kleti. Izbirate lahko med okusi vina Istre in Dalmacije, Italije, Španije, Francije, Čil in Slovenije. Prepustite se sproščati morski atmosferi, kvalitetni postrežbi ter lepemu ambientu. 

Restavracija Hotel Amfiteater, Pula, Hrvaška

Restavracija hotela Amfiteatar je znana kot ena najboljših restavracij v Puli. Svojim gostom nudi mediteranske jedi, začinjene z ustvarjalnostjo in modernim pristopom k hrani. Kulinariko dopolnjuje izbor vrhunskih mednarodnih vin. Restavracija je elegantna, moderna in preseneča z vedno svežimi idejami in jedmi. Kreativne jedi vam bo pripravil eden izmed najboljših šefov na Hrvaškem, Denis Zembo, ki spoštuje tradicijo, a ji dodaja tudi novosti.

Restavracija Villa Annette, Rabac, Hrvaška

V tišini stoletnih oliv in čudovitim pogledom na morje vas vabi terasa hotelske restavracija Villa Annette. Prepustite se kombinaciji modernega dizajna in okusne hrane, ki zadovolji še tako zahteven okus. Restavracija slovi po okusnih istrskih in mediteranskih jedeh, kjer se prepletata kulturna tradicija in recepti naših babic. Trudijo se, da je čim več sestavin pridelanih v okolici in tako gostom zagotavljajo najboljše izkustvo okusov. Poleg okusne hrane iz lokalnih sestavin ponujajo tudi preko 120 vrst vina za vse mogoče okuse.