Razvijte ravnotežje in obvladujte svoje telo

Razvijte ravnotežje in obvladujte svoje telo

Vsi vemo, kaj je ravnotežje, nekoliko težje pa ga je zares opisati. Je ravnotežje, da lahko stojiš na eni nogi, ne da bi se prekucnil? Je ravnotežje, da lahko hodiš po prstih, ne da bi se pri tem lovil? Je ravnotežje hoja po vrvi, po rokah, skakanje v ravni liniji ali kaj drugega? Je ravnotežje prirojeno ali naučeno?

Ena stvar je gotova – ravnotežje je dobro razvijati, kajti z njim se naučimo obvladovati svoje telo. Obenem je ravnotežje zelo tesno povezano z našim umom in tem, koliko si zaupamo in verjamemo v svoje sposobnosti. Kako vsi strmimo od začudenja, ko gledamo vrvohodce, gimnastičarje in baletnike, ki tako enostavno in lahkotno lovijo ravnotežje. Ste kdaj pomislili, kako jim to uspeva?

Odgovor je trening, učenje in vztrajnost. Čeprav smo si različni, se prav vsakdo lahko priuči dobrega ravnotežja. In pomislite, kako zabavno je hoditi po robnikih, se vrteti na plesišču ali preskakovati luže, kadar nadzorujete svoje gibe in zaupate ravnotežju svojega telesa. Vsake toliko se najde celo kakšna babica, ki drži lik lastovke in hodi po prstih, ker se to trudi početi že celo življenje. In če imajo stare gospe dobro ravnotežje, ga lahko razvijete tudi vi!

Presenečeni boste, ko vam povemo, da lahko s pravilnimi gibalnimi dejavnostmi precej izboljšate svoje sposobnosti. Danes smo iz bogate ponudbe darilnih paketov SelectBox za vas izbrali nekaj izmed zanimivih aktivnosti, s katerimi boste prav gotovo izboljšali svoje ravnotežje in začeli obvladovati svoje telo. Naj vam bo v zabavo!

Pretanjena hoja po vrvi Slackline

Na prvi pogled ste morda pomislili, da vi pa tega že ne zmorete. Vendar zmorete. Hoja po napetem elastičnem traku izvira iz umetnosti, ki je starejša od 2000 let. Tovrstno gibanje vam bo ponudilo precej mentalnih izzivov, ozavestili boste svoja prepričanja in se naučili brzdati svoje telo in um. Korak po korak boste pridobivali občutek zase in za ravnotežje. Pravijo, da se počasi daleč pride in ob vztrajnem lovljenju ravnotežja boste postali pravi mojster! Balansa Slackline mojstri vas bodo naučili vsega, kar znajo. Začeli boste s trakom, napetim nizko nad tlemi, nadaljevali na višje točke. Tisti najbolj vztrajni in najpogumnejši boste lahko ravnotežje lovili tudi v višinah, ob čemer boste seveda varovani. Hoja po vrvi je nekaj prav posebnega in nobeno drugo gibanje ji ni podobno. Gre za celostno, mentalno in fizično vadbo, kjer se boste utrdili fizično in psihično. Obetajte si čvrste trebušne mišice, definirana stegna ter večjo mero vztrajnosti v težavnih in intenzivnih vsakodnevnih situacijah. Če želite svoje ravnotežje razviti kar se da dobro, vam pri tem lahko pomaga Balansa Slackline.

Razigrano skakanje po trampolinu

Skakanje po trampolinu je ena najboljših zabav in skrita želja mnogih odraslih. In trampolini niso le za otroke, so tudi za odrasle! Le komu niso všeč odbijajoče se podlage, na katerih ste lahko popolnoma razigrani in se osvobodite vseh spon resnosti. Skakanje po trampolinu pa ni le zabavno, temveč tudi izredno koristno. Med skakanjem se mora vaš ravnotežnostni center kar precej potruditi in izboljšati delovanje, saj bi drugače ob vsakem obratu pristali povsod, le na nogah ne. Vrtenje, salte in vsi drugi gibi, kjer nismo v trdnem stiku s tlemi, od telesa zahtevajo takojšen odziv in razvito ravnotežje.

Obenem se bo spremenil tudi vaš način razmišljanja, saj boste začeli zaupati sami sebi in vaše skakalne figure bodo vedno bolj drzne. Na ta način boste okrepili mišice nog, trupa in izboljšala se bo vaša splošna kondicija, saj boste med skakanjem svoj srčni utrip kar dobro pospešili. V naši ponudbi imamo kar dva trampolin parka: ArbadaPark Ptuj in Super Jump Gib. Slednji je prvi trampolin park v Sloveniji, ki deluje od leta 2016. Na več kot 300 m2 trampolinov boste razvijali svojo prostorsko orientacijo in ravnotežje ter se ob vseh teh vragolijah še dodobra nasmejali. Na Ptuju pa obiščite ArbadaPark, ki je največji trampolin park v vzhodni Sloveniji.

Ravnotežnostna vadba v zraku

Ste že kdaj slišali za vadbo joge in pilatesa kar v zraku? Le kako bi lahko telovadili v zraku, če nimate kril? Trik je v posebnem orodju, obešenemu s stropa, ki izgleda kot nekakšna elastična viseča mreža, reče pa se mu hamaka. Čeprav je tudi vadba na tleh čisto v redu, ima vadba v zraku nekaj lastnosti, ki jih na tleh ne najdemo. Medtem ko boste obrnjeni na glavo, obenem pa boste morali še telovaditi in se truditi zadrževati položaj, se bo še kako dobro začelo razvijati vaše ravnotežje. Ob tem se bo izboljšal pretok krvi po telesu, prebudile pa se bodo tudi tiste najbolj zaspane mišice. Prožna telesa, nasmejani obrazi in sproščenost so ob tovrstnih vadbah redni spremljevalci. Telo se obnaša približno tako kot pri otrocih, ko plezajo po drevesih in imajo presenetljivo dobro ravnotežje. Tudi vi ga boste z vadbo v zraku vsekakor pridobili. Vse vadbe so na voljo v No Stress Centru. 

Duhovno-borilna veščina aikido

Aikido je še ena zanimiva zmes borilne veščine in zavedanja samega sebe. Močno izboljšuje umske in telesne sposobnosti, pospešuje razvoj ravnotežja in deluje na človeka kot neke vrste terapija. Čeprav gre za borilno veščino, so njene korenine globoke in vseobsegajoče. Gre za zvrst borilne veščine, pri kateri se s prenosi energije naučite nasprotnikovo silo obrniti proti njemu samemu, kar z mentalne ravni vsekakor pride prav tudi v vsakdanjem življenju. Naučili se boste lahkosti gibanja in nadzorovanja svojega telesa, pri čemer boste potrebovali veliko ravnotežja, ki se bo razvijalo ob vadbi. Aikido klub Put deluje v Zagrebu.

Premagovanje plezalnih poti v pustolovskem parku Geoss

Odlična vadba, s katero boste razvijali svoje ravnotežje in izboljšali koordinacijo gibov, je tudi plezanje. Medtem ko premagujete lastno težo in se pomikate navpično po steni proti vrhu, se boste znebili stresa, namesto tega pa bo vaše telo in misli napolnil občutek pozitivnega adrenalina. Začetniki in otroci lahko svojo pustolovščino začnejo z višine enega metra, tisti bolj drzni pa tudi z višine 25 m. Podajte se na potovanje med krošnjami dreves, dvignite se visoko in okusite nekoliko drugačno vadbo, ki vključuje tako vertikalno (plezanje, spuščanje, drsenje) kot tudi horizontalno (hoja, skoki) gibanje.

Supanje po reki Ljubljanici

Kaj pa ravnotežje na vodi? Tudi to je posebne vrste spretnost, ki pa jo lahko krepite s supanjem. Veslanje v stoje, na deski posebej prilagojeni za lažje lovljenje ravnotežja, je postalo v zadnjih letih precej priljubljena oblika rekreacije, saj združuje šport in zabavo v enem. Ekipa športnih navdušencev Bananaway vam pokaže pravilne tehnike, da bo vaše veslanje na vodi ne le zabavno, ampak tudi varno. V njihovi družbi boste spoznali Ljubljano s povsem nove perspektive, med poigravanjem z ravnotežjem pa boste krepili praktično vse mišične skupine. Podajte se na najbolj zabavno pot po reki Ljubljanici pod okriljem Bananaway.